Hänt & tänkt

Detta är inte en blogg, snarare en enkel dagbok. Här får du glimtar från vårt dagliga liv och sporadiska tankeverksamhet. Läs och förundras!

Föregående · 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 · Nästa

Peo, 2009-02-16 kl 16:24

Vissa är födda med matjord i fickorna: gick hon inte och vann igen på Bingolotto, min kära maka. Hundra rediga svenska kronor minsann. Jag gratulerar men knorrar invärtes av avund :-)

På jobbet har vi nu flyttat in i våra nyrenoverade rum. Fräscht och fint blev det med ljusa tapeter och snitsiga glasdörrar. Dock: det luktar fortfarande sågspån. Skämtsamma kommentarer undanbedes.

Peo, 2009-02-15 kl 18:01

Söndag igen. Gårdagens Melodifestival bjöd väl egentligen bara på en överraskning, och det var att hårdrockarna H.E.A.T. gick vidare direkt till Globen. Annars var det ju de förhandstippade som gällde: Mums-Mums Zelmerlöw, Amy Diamond och de fisnak systrarna Päivärinta. Nej, "finska" ska det vara, inte "fisnak". Så tokigt det kan bli.

Själv är jag ju inte hårdrockare, och inte kära hustrun heller, men faktum är att vi båda satt och smådiggade när H.E.A.T. körde sitt nummer. Under mina ungdomsår hade jag en del bekantingar som var hårdrockare, så nog har man i sina da'r klämt en och annan öl till den typen av musik. Nostalgivarning alltså. Tur att man har sansat sig och blivit de facto-nykterist som vuxen.

Ikväll blir det Bingo-Lotto igen. Kära hustrun vann faktiskt två Sverigelotter förra söndagen, så nu känns det som att vi har flyt. Kan behövas det, för en högkvalitativ myntauktion är på gång. Många fina pengar finns det att bjuda på där. Och vem skulle kunna motstå något sådant? Inte jag iallafall...

Peo, 2009-02-14 kl 16:24

Ack ja - här sitter man med knorrande mage. Nu finns det två saker att välja på: antingen går jag (vi) ut i köket och lagar mat ELLER så köper vi någon onyttig snabbmat ELLER så svälter vi ihjäl. Som sagt, två saker att välja på...

Ikväll blir det Melodifestival från Skellefteå. Staan! En arbetskompis kommer att vara där. Får väl se om hon syns någonting i rutan...

Peo, 2009-02-08 kl 10:17

Läs om en modig liten tjej: Artikel i Aftonbladet

Peo, 2009-02-07 kl 22:37

Kära hustrun och jag har just betittat första omgången av Melodifestivalen 2009. Det kändes lite lamt. Många artister försökte liva upp sitt framträdande med dansande gummigubbar på scenen, förmodligen för att dölja sina svaga låtar. Det lyckades inget vidare. För svaga var de, låtarna, även om ett par höjde sig något över mängden: Alcazars och Emilias. Båda vann också rättvist.

Andra Chansen gick till Scotts, helt okej, och till otippade, utflippade Caroline af Ugglas. Dessutom fick hon Caroline den internationella juryns röst. Jag fattar absolut ingenting! En konstig låt, en kraxig röst och sedan detta vevande med armarna hela tiden... Af Ugglas har ett scenspråk som en förvuxen femårig flicka ungefär. Hur kunde någon rösta på detta elände? Vilka dunkla krafter drev dem till att greppa luren och slå numret? Vem står bakom denna djävulusiska sammansvärjning mot den goda smaken? Ingen som vet, ingen som vet. Sanna mina ord - det var bättre förr...

Gun-Britt, 2009-02-06 kl 09:34

Igår så fick vi nya telefoner, s k IP-telefoni här på jobbet. Likadana telefoner används visst i en tv-serie. Kan inte på rak arm säga om det är Greys anatomy eller Cityakuten.
Nu när dom är så nya känns det som om det krävs en hel vetenskap att kunna komma ihåg alla finesser. Satt stora delar av dagen igår och knappade på telefonen. Häftigt var att man kunde få välja flera olika ringsignaler, vidarekoppla samtal, parkera samtal (då får den som väntar höra vacker musik). Känns nästan lika roligt som att få en ny mobil och testa de olika funktionerna, så nu är mitt begär efter en ny mobiltelefon stillad efterom jag fått ny telefon på jobbet. Men man vet ju inte hur länge det tar innan begäret av en ny mobiltelefon dyker upp igen. Sista meningen riktas till min älskade make :-)

Gun-Britt, 2009-02-03 kl 14:56

Jag har tagit en liten paus på jobbet. Kände att jag ville skriva lite om kören.
Kören har nu äntligen efter juluppehållet satt igång igen med sin verksamhet. Ser verkligen fram emot vårens alla körövningar. Eftersom vi ska ha vår jubileumskonsert med temat filmmusik i nov månad började vi gårdagens övningar med sången "Slipping through my fingers" som finns med i ABBA-filmen. Oj så fin den sången är. Jag tycker verkligen om den. Det var en ren fröjd att få sätta tänderna i den sången. Så jag ser med spänning fram mot kommande övningar med alla de sånger som Anders har arrangerat och som vi har bestämt ska vara med på konserten. Jag trallar vidare ......

Peo, 2009-02-02 kl 21:16

Å andra sidan finns det ju viktigare saker än pengar, eller hur? :-)

Peo, 2009-02-01 kl 18:40

En spänd förväntan vibrerar i luften. Stämningen är förtätad så till den milda grad att man nästan kan skära den med kniv: ikväll, ja just ikväll, skall vi bli miljonärer. Det är ju Jackpotvecka på Bingolotto, och det bara måste innebära en storvinst till Varvsvägen. Goodbye, gråa vardag - hello, dolce vita!

Peo, 2009-01-26 kl 19:22

Hittade just en otroligt bra debattartikel i Expressen. Den handlar om det eviga klagandet över diskriminering så fort vissa inte får som de vill. Är man muslim eller sodomit skall man ju tydligen ha en gräddfil alldeles för sig själv. Svenska medelålders heterosexuella män, däremot, skall bara hålla käften och vara tacksamma - annars kommer DO, HomO, JämO eller något annat O-tyg och hytter med fingret... Huvva!

Peo, 2009-01-21 kl 21:36

Ja, jag erkänner: jag varit dålig på att skriva här på sista tiden. Inte för att det händer så lite, inte heller för att jag slutat tänka och tycka. Tvärtom, den som känner mig vet ju att jag brukar ha åsikter om det mesta. De här åsikterna har jag just nu:

1) Semlor är goda. Men varför börjar de säljas så tidigt på året? Folk borde ha större tålamod. Själv har jag inte ätit någon ännu. Ujujuj vad jag är präktig.

2) Obama är ny president i Amerikat. Jaha. Därmed vare det bevisat att jänkarna blivit mogna för en neger som president. Men en kvinna klarar de tydligen inte av ännu. Sorry, fru Clinton, bättre lycka nästa gång.

3) Obamas politik verkar för övrigt väldigt folkpartistisk. Fisljummen liberalism är inte något att jubla över precis.

4) Det krigas i Mellanöstern som vanligt. Israel pekas ut som boven, medan Hamas hjältemodigt gömmer sina raketramper bakom dagis, skolor och sjukhus. Blir någon förvånad?

Nu tänker jag inte tycka något mer. Skall gå in och titta på Star Trek Deep Space 9 istället. Som klingonerna säger: Qapla'!

Peo, 2009-01-12 kl 16:44

Huvva. Vi har renovering på jobbet. Därför har jag plus fyra andra fått flytta ut från våra vanliga rum in i ett tillfälligt bunkerliknande utrymme. Möblerna har vi haft hjälp med att flytta, men allt annat har vi fått göra själva. Det är fler grejor än man tror på ett vanligt svenskt kontor. (Rim!) Och den saken är klar - flyttkarl tänker jag aldrig bli. Ryggen värker, fötterna är svettfuktiga och jag själv känner mig allmänt matt. I hela kroppsmuskeln. Jodå - inatt blir det sova av...

Gun-Britt, 2009-01-07 kl 10:26

Ja, då sitter man på jobbet igen efter en massa lediga dagar. Tänk - det var inte så länge sedan jag kom hem och utropade glatt att man hade en massa lediga dagar och inte skulle börja om att jobba (på allvar) förrän den 7 januari. Det är idag det - och tänk att det kan gå så fort "suck". Ja, ja - det är bara att ta nya tag och tänka som så "nytt år, nya möjligheter". Man får vara glad att man i dessa tider då det är lågkonjunktur att man har ett arbete att gå till. Det är det inte alla som har.

Peo, 2009-01-01 kl 16:09

Nytt år, nya möjligheter. Jag hoppas verkligen att 2009 blir ett bättre år än det eländiga 2008. Sjukdom, död och djupa lågkonjunkturer kan man verkligen klara sig utan.

Vi firade nyårsaftonen i hemmets stillhet, Gun-Britt och jag. För att lyxa till det lite extra hade vi varit iväg till Systemet och köpt ut en flaska bubbel, en spansk variant som skulle vara söt i smaken. Tja... Sådär väldigt söt var den ju inte. Nästa år blir det cider från Konsum igen, precis som vanligt. Snobbigt viin är inget för oss.

Ha en bra fortsättning på det nya året!

Gun-Britt, 2009-01-01 kl 14:02

God fortsättning på det nya året!

Om kapten Haddock hade varit med här i gårkväll på Varvsvägen, skulle han ha sagt "bomber och granater" för det var vad det var på ljudnivån när alla häromkring skickade iväg sina fyrverkerier. Värst var det då det vid två tillfällen kom raketer så nära två hus att man trodde att det tagit eld i något hus.
Nej, tacka vet jag de asiatiska lyktorna som kom seglandes på himlen, tysta, stilla och stämningsfulla. Peo och jag lovade varandra att till nästa år ska vi köpa sådana och skicka iväg dessa när 2009 bir 2010.

Gun-Britt, 2008-12-30 kl 15:18

"När har du tänkt skriva i hänt & tänkt" undrade min käre make igår kväll då vi hade gått och lagt oss. Så för att få lite frid i huset är det väl bäst att skriva några rader......

Kvällen före julafton satt jag och mamma och tittade på TV samtidigt som vi knaprade på tacochips. Kände då att en bit av en tand saknades. Att 1/3 av tanden saknats har inte gjort ont, bara att det har skavts på tungan. Så i dag har jag varit till min tandläkare Olle och han lagade till tanden i ett nafs. Ca 20 minuter tog det och vad det hela kommer att kosta har jag ingen aning om eftersom deras dator krånglade. Så fakturan kommer de att skicka med posten. Spännande!

Som Peo tidigare skrivit så kom inte tomten med någon platt-TV eller mobiltelefon. (Fick i alla fall några julklappar. Stickade sockar av mamma och två böcker av Sofia och Pär.) Men skam den som ger sig.....snart är det min födelsedag.... och kanske, kanske är det så att Peo är snällare än tomten, vem vet????

Peo, 2008-12-29 kl 13:25

Ett litet PS bara: Gun-Britt fick varken vantar eller halsduk i julklapp. Istället beslutade vi oss för att köpa en gemensam klapp åt oss själva, nämligen en trådlös TV-router. Snart kan vi alltså glo på kabel-teve var som helst i huset utan att behöva dra kabel. Fiffigt.

Peo, 2008-12-29 kl 12:33

Jaha. Då var man på jobbet igen. Det är ganska tyst och ödsligt i korridorerna här, men det var ju väntat. "Endast tomten är vaken" för att citera poeten Rydberg. Nåja, en mupp kanske jag är, men knappast en tomte.

Julafton förflöt under stillhet. Något måste jag ha gjort rätt under året för jag fick faktiskt ett par julklappar också: en packe strumpor (av svärmor - en praktiskt lagd kvinna!) och en nostalgibok. Jag är ju den typen av människa som gärna ser bakåt och minns hur bra allt var förr. Det blev nu många "Kommer du ihåg" och "Ja just ja - en likadan hade vi hemma". Men jag insåg att det var dags att sluta läsa när jag började sucka nostalgiskt över en burk med Casco pluggmassa. Nå'n måtta får det vara.

I övrigt har vi gjort som alla andra svenskar vid denna tid på året: slöat och ätit kalvsylta. Och skinka, gröt, choklad, fikon... Ja, ni fattar. Julen är svullandets högtid. Naturligtvis hänger Aftonbladet på (eller var det Expressen?) med en bantningskur som får oss att "rasa 3 kg till nyår". Vadå rasa? Tre kilo? Det är ju bara att bajsa rejält så är den saken fixad...

Nu har jag inte tid att skriva något mera - plikten kallar. Tjillevippen!

Peo, 2008-12-23 kl 19:53

Påve Benedictus XVI har enligt kvällstidningarna attackerat homosexuella i sitt jultal. Vad han i själva verket sade var att heterosexuella äktenskap är det enda rätta och att homosexuella handlingar strider mot Guds vilja. Han passade också på att ta avstånd från genusteorin, som ju går ut på att det inte finns några skillnader mellan män och kvinnor.

Så befriande! Tänk om Svenska Kyrkans präster och biskopar vågade försvara Guds ord och skapelse på samma sätt. Nu är det mest ett hukande i predikstolarna och en krypande anpassning till allt politiskt korrekt. Sådant behöver vi ju inte mer av. Nej, vad vi behöver är präster med stake i, präster som påve Benedictus. En sorts kyrkans "Dirty Harry" om man så vill. Men det lär dröja länge. Under tiden får man väl bli katolik...

Peo, 2008-12-23 kl 16:02

Julafton i morgon? Ofattbart. Men det blir skönt med fem dagar ledigt :-)

Peo, 2008-12-16 kl 16:38

Då var begravningen avklarad. Det blev en enkel och värdig ceremoni helt efter salig mors vilja. Anspråkslös men inte torftig. Om mor var där - alltså inte bara kroppsligen - så tror jag att hon blev nöjd. Jag hoppas verkligen att hon var där och kunde se oss.

Det var en fin stund, men nog är det ändå ledsamt att behöva ta farväl. Jag hör ju till dem som tror på en fortsättning efter döden, så jag försöker att se framåt istället. Ibland lyckas det. Men bara ibland.

Resan ner och hem gjorde vi för en gångs skull med tåg. Vi tyckte det skulle vara skönt att slippa köra den långa sträckan med bil så snart igen. Helt bekymmersfri blev resan inte ändå. På vägen ner blev vi stående i fyra timmar i ett nattödsligt Boden. Inte mycket att förströ sig med där, minsann. Vi höll på att få spunk bägge två. Och på resan tillbaka blev det trassel vid tågbytet i Gävle. Under en och en halv timmes tid gick vi resenärer omkring som en vilsen gåsflock på den dimmiga perrongen och undrade vad som hade hänt med vårt tåg, och vad som skulle hända. Ingen fanns det att fråga. Ingen information från SJ fick vi. Och inte heller någon ursäkt när vi sent omsider kunde stiga ombord på tåget. Dåligt.

Nu är det skönt att ha landat i vardagen igen. Mitt nästa bekymmer: att hitta på en bra julklapp till Gun-Britt. Hon önskar sig bara en massa mobiltelefoner och platta TV-apparater och annan lyx. Någon måtta får det vara. Kanske hon behöver en halsduk eller ett par vantar?

Peo, 2008-12-08 kl 19:48

Var iväg och ombesiktade Golfen idag. Besiktningsmannen ryckte lite i mittbältet bak och kollade att jag hade bytt glödlampa till parkeringsljuset fram. Det tog honom cirka två minuter. Jag fick betala tvåhundra kronor för dessa ynkliga minuter, vilket motsvarar en timkostnad på hela sextusen kronor. Det är väldigt, väldigt dyrt. Hu.

Peo, 2008-12-07 kl 18:02

Julen närmar sig med stormsteg. Här hemma har det tidvis varit si och så med julstämningen, men i fönstren lyser i alla fall stakar och stjärnor. Dessutom handlade vi igår julklappar och skrev idag de julkort som skall skickas. Så tidiga brukar vi minsann inte vara! Men allt har sin förklaring: på onsdag far vi ner till Borlänge för begravning, och då är det ju bra om det julpraktiska är fixat redan. Inget ont som inte har något gott med sig, om än aldrig så litet...

Peo, 2008-11-16 kl 20:00

Nu har det varit tyst länge i Hänt & Tänkt. Det är (tyvärr) inte bara på grund av lättja eller allmän idétorka. Min kära mor Annie gick bort för exakt en vecka sedan, och nu finns det viktigare saker att ägna sig åt än att skriva dagbok på webben...

Så vila i frid, mamma, och tack för allt. Här är en dikt av Dan Andersson om jag vet att du tyckte om:

Omkring tiggarn från Luossa satt allt folket i en ring,
och vid lägerelden hörde de hans sång.
Och om bettlare och vägmän och om underbara ting,
och om sin längtan sjöng han hela natten lång:
"Det är något bortom bergen, bortom blommorna och sången,
det är något bakom stjärnor, bakom heta hjärtat mitt.
Hören - något går och viskar, går och lockar mig och beder:
Kom till oss, ty denna jorden den är icke riket ditt!

Jag har lyssnat till de stillsamma böljeslag mot strand,
om de vilda havens vila har jag drömt.
Och i anden har jag ilat mot de formlösa land,
där det käraste vi kände skall bli glömt.

Till en vild och evig längtan föddes vi av mödrar bleka,
ur bekymrens födselvånda steg vårt första jämmerljud.
Slängdes vi på berg och slätter för att tumla om och leka,
och vi lekte älg och lejon, fjäril, tiggare och gud.

Satt jag tyst vid hennes sida, hon, vars hjärta var som mitt,
redde hon med mjuka händer ömt vårt bo,
hörde jag mitt hjärta ropa, det du äger är ej ditt,
och jag fördes bort av anden att få ro.

Det jag älskar, det är bortom och fördolt i dunkelt fjärran,
och min rätta väg är hög och underbar.
Och jag lockas mitt i larmet till att bedja inför Herran:
'Tag all jorden bort, jag äga vill vad ingen, ingen har!'

Följ mig, broder, bortom bergen, med de stilla svala floder,
där allt havet somnar långsamt inom bergomkransad bädd.
Någonstädes bortom himlen är mitt hem, har jag min moder,
mitt i guldomstänkta dimmor i en rosenmantel klädd.

Må de svarta salta vatten svalka kinder feberröda,
må vi vara mil från livet innan morgonen är full!
Ej av denna världen var jag och oändlig vedermöda
led jag för min oro, otro, och min heta kärleks skull.

Vid en snäckbesållad havsstrand står en port av rosor tunga,
där i vila multna vraken och de trötta män få ro.
Aldrig hörda höga sånger likt fiolers ekon sjunga
under valv där evigt unga barn av saligheten bo."

Peo, 2008-10-26 kl 17:07

Första dagen med vintertid - hej och hå vad det blir mörkt tidigt! Men myggfritt är det ju i alla fall.

Peo, 2008-10-25 kl 22:17

"Dansbandskampen" heter ett TV-program som går på lördagar. Där tävlar okända och halvkända dansband mot varandra under lättsamma former, påhejade av programledaren Peter Settman. Ikväll fick jag en inte helt seriös idé: kanske jag och kära hustrun skulle ta och bilda ett eget dansband? Jag spelar bas och hon sjunger. Sedan får vi väl leta upp några fler medlemmar också. Helmetz - snart på en dansbana nära dig :-)

Peo, 2008-10-20 kl 21:29

Det börjar nästan bli en följetong nu, detta med dramatik på jobbet. Idag var det dags igen. Strax efter lunch började brandlarmet ringa inne hos oss, med ett synnerligen irriterande ljud dessutom. Någon rök eller eld kunde vi dock inte märka av. Sedan kom brandkåren och hälsade på en stund. De hittade ingenting. Men vid eftermiddagsfikat räknades antalet döda; det var alla vi som hade suttit kvar och jobbat fastän larmet gick, vi som hade brunnit inne om det hade varit allvar. Om vi inte hade hoppat ut genom fönstren förstås - vi sitter ju på bottenvåningen :-)

Peo, 2008-10-14 kl 19:40

Dramatiskt värre har det varit på jobbet. Eller - tja... I eftermiddags kom två av mina arbetskamrater in genom avdelningens dörrar och sa att det luktade brandrök ute i korridoren utanför. Och visst, det gjorde det. Disigt var det dessutom. En självutnämnd spejare älgade iväg bortigenom korridoren medan vi andra funderade på om brandkåren borde tillkallas. Det hann vi inte, för spejaren var snart tillbaka igen: ingen fara å färde. Tydligen höll Byggare Bob på med att ta hål i en vägg längre bort, så det var betongdamm därifrån som skapade diset. Varifrån den brända lukten kom vet jag dock inte. Ingen brand var det i alla fall. Alltså: slutet gott, allting gott!

Peo, 2008-10-11 kl 15:54

Fyllkajor är inte roliga, men berusade sidensvansar är inte ett dugg bättre. Tidigare idag hade vi ett helt gäng av sådana vinglande runt huset mellan buskar och träd. Två av dem vinglade dessutom rätt in i våra fönsterrutor. Den ena av de bägge fyllpippisarna kom undan med blotta förskräckelsen, men hans kompis bröt nacken och tvärdog. Han blev liggande utanför på gräsmattan. Medan jag ännu stod och tittade på eländet kom en skata och började göra ansatser till att dra iväg med fågelkroppen. När emellertid herr Skata fick syn på mig bakom fönsterrutan flydde han raskt. Men en halvtimme senare var den döda sidensvansen i alla fall bortstädad. Så vad lär vi oss av detta? Jo, att "den enes död är den andres bröd"...

Peo, 2008-10-10 kl 16:21

Börsen faller som en sten, och för oss som händelsevis har några kronor undanstoppade i aktiefonder är det förstås inte så roligt just nu. Å andra sidan - snart borde ju botten vara nådd, och då kan det bara gå uppåt... Tålamod, tålamod.

I morse var det halka ute, efter gårdagens regnande och nattens frost. Tre bilar hade kört av mellan Skellefteå och Piteå sa en pendlande arbetskamrat. Säkert inte de enda. Snart blir det rattmuff på. Och dubbdäck.

Nu ska det firas helg genom att titta på ett par avsnitt av Deep Space 9 och Idol senare ikväll. Ack, fredagen är en ljufvelig dag!