Hänt & tänkt

Detta är inte en blogg, snarare en enkel dagbok. Här får du glimtar från vårt dagliga liv och sporadiska tankeverksamhet. Läs och förundras!

Föregående · 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 · Nästa

Peo, 2009-07-27 kl 21:23

Dags för kort lägesrapport igen:

1. Far har nu kommit tillbaka hem från sjukhuset. Han är fortfarande trött, men hostan verkar åtminstone ha gett med sig. Vi får hoppas på ett fortsatt tillfrisknande.

2. Lilltån är nu nästan normal igen. Lite röd men inte öm längre. Jag har bestämt mig för att aldrig slå i den igen.

3. Skodan fortsätter att fungera.

Dessutom: Efter min träff med storasyster Birgitta har jag nu beslutat mig för att börja med släktforskning. Jag har laddat ner programmet MinSläkt och börjat fylla på med de släktingar som jag redan känner till. Många fler kommer det att bli med tiden!

Peo, 2009-07-24 kl 18:22

Hänt i korthet sedan sist:

1. Far har tyvärr fått läggas in på Falu lasarett. Han blev förkyld och fick jobbig hosta, vilket inte är bra i kombination med lungsjukdomen KOL... Han tycks dock vara på bättringsvägen.

2. Jag har danglat i höger lilltå i hallbyrån. Aj aj aj - det bultar och det bankar. Tån ser nu ut som en liten potatis av sorten Blå Kongo.

3. Skodan mår bra igen efter reparation i Falun. Kupéfläkten fungerar nu på såväl första som andra och tredje läget. Man kan till och med stänga av den helt om man skulle vilja. Tjeckisk lyx när den är som bäst.

Peo, 2009-07-21 kl 17:48

Jojo-expressen är nu tillbaka i Borlänge igen. Gårdagens resa hit gick utan missöden, bortsett från att Skodans kupéfläkt inte ville vara med längre. Reparation vankas på fredag. Pengarna skall rulla!

Hustrun och jag var idag till Coop och handlade. Helt oförberedd sprang jag ihop med mitt ex. Hmm. Men både hon och Gun-Britt skötte situationen med diskretion, så riktigt pinsamt blev det aldrig. Jag kom undan med en ljum kram och blotta förskräckelsen :-)

Peo, 2009-07-18 kl 10:00

Igår fick jag mig ett nytt syskon. Jodå, det stämmer faktiskt - jag träffade min storasyster Birgitta för första gången någonsin. Det var omtumlande och spännande.

Jag har alltid känt till att hon fanns (långt därnere i Skåne), men någon kontakt har vi inte haft förrän det senaste året. Själv hade hon inte ens känt till mig förrän dess. Olyckliga skilsmässor kan leda till sådant.

Nåväl. Det visade sig snabbt att syster Birgitta och hennes Kaj-Ove var väldigt trevliga människor. Vi hade ju dessutom mycket att prata om, många kunskapsluckor som behövde fyllas. Vad heter alla släktingar och så vidare. Fyra timmar gick väldigt fort! Men nu lär vi ju höras oftare i fortsättningen.

På kvällen innan jag somnade låg jag och tänkte på allt vi hade pratat om. Hur livet har utvecklat sig både för mig och för Birgitta. Hur det kunde ha varit OM. Om far och Birgittas mor inte hade skilt sig, om bebisen Birgitta istället hade fått stanna hos far osv. Och så kände jag en stor tacksamhet över att ha fått växa upp med två goda föräldrar. Ibland påminns man om att inte alla har den turen...

Peo, 2009-07-15 kl 21:53

Scenbyte igen. Nu är vi nere i Kallinge för att hälsa på hos Sofia pch Pär.

Är det någon mer som har lagt märke till alla stora fläktar som har satts upp över hela landet? Man ser dem överallt: på fält, på bergstoppar, ja till och med ute till havs. Det tycker jag är bra. Tänk vad skönt det blir när de sätter igång alla dessa snurror. Slut på kvalmig sommarhetta och otäckt solgass. Svalt och skönt med frisk bris. Därför är min önskan: Fler fläktar åt folket. Och mer kärnkraft för att driva dem. :-)

Peo, 2009-07-13 kl 18:27

Vår kära Skoda behagar skämta aprilo med oss trots att det är mitt i juli. I tisdags - de djävulusiska regnens dag - började bilens alla mätare att krångla. Ena stunden stod de på noll, andra stunden visade de vad de skulle. Så har det fortsatt sedan dess. Speciellt störande är det att inte veta vare sig hastighet eller motorvarv - då blir det lite som rysk roulette när en fartkamera (usch!) skall passeras...

Efter lite letande på nätet kom jag fram till att felet är ganska vanligt på Skoda och VW. Avhjälpes på närmaste märkesverkstad till en kostnad av sex- till åttatusen kronor. Nngh!

Men på ett engelskt forum såg jag också att det finns en ful-fix till problemet: man rycker ur en viss säkring, och vips funkar det nästan igen. Man blir samtidigt av med både klocka och trippmätare, men allt väsentligt fungerar fint. Kostnad: noll kronor. Jag älskar Internet.

För att fira alla pengar som sparades så for vi till Biltema och köpte nya hjulsidor till vår gamle trotjänare. Hundra kronor, hundra procent ren lyx. My ride is pimped.

Peo, 2009-07-09 kl 21:59

Här kan du läsa mer om översvämningen i Borlänge...

Peo, 2009-07-09 kl 13:42

Igår gravsatte vi urnan med mor Annies aska. Inga stora åthävor, bara en enkel ceremoni. Vädret var grått mest hela tiden, bortsett från en liten solglimt precis vid själva gravsättningen. Det var så fint ordnat vid graven med planteringar och grönska. Nu är det bara den lilla kopparplattan med namnet som skall monteras. Hoppas det blir gjort innan vi hunnit åka hem igen.

Efteråt for vi och fikade. Medan vi satt där såg det ut att klarna upp, så jag och hustrun bestämde oss för att ta farsan med på en liten åktur till Rättvik. Det skulle visa sig äventyrligt.

Vi mötte lite regn på vägen, normalt svenskt sommarregn. Inget konstigt med det. Men på hemvägen sedan - oj oj oj! Norr om Leksand kom de första störtskurarna. Och åskblixtarna. Det var som att åka in i ett vattenfall med lasereffekter!

Krypkörning och full fart på vindrutetorkarna. Jag beslöt mig för att svänga av från riksvägen och parkera utanför hotell Moskogen tills det lugnade ner sig. En i och för sig vettig idé, om det inte vore för den begynnande översvämningen därstädes. Vi satt där på parkeringen och såg hur det bildades en smärre sjö runt omkring oss. Det var bara att fara vidare om vi inte ville få in vattnet i bilen...

Nåväl, vi lyckades ta oss hem genom blötan till Borlänge igen. På radion hörde vi sedan att all kollektivtrafik ställts in på grund av översvämningar...

Samtidigt, i Piteå: solsken och vackert sommarväder. "Vad gör vi här egentligen?" suckade hustrun på sitt eget tungsinta vis. Hon är för söt.

Peo, 2009-07-07 kl 23:22

Scenbyte. Igår måndag for vi ner till Borlänge för vår årliga vistelse i den soliga södern. Tyvärr blev det mulet och grått och fuktigt istället. Men som de positiva människor vi är så ser vi ju allt från den ljusa sidan. Våra surgrannar, till exempel, är nu över åttio mil bort. Se där ett riktigt glädjeämne!

Peo, 2009-07-02 kl 16:21

Å fi fadderullan, nu försvinner pengarna i rask takt. Här våra utgifter hittills:

Bärgning: 1500 kr
Bilreparation: 3250 kr
Rep. av tvättmaskin: 1550 kr
SUMMA HITTILLS: 6300 kr.


Men inte nog med det. Igår kom en granne av det grinigare slaget - en riktigt humorbefriad pedanttyp - och menade att ljudet från vår husventilation störde parets utevistelse på sommaren...

Förvisso är fläkten glapp i lagren, men högt låter den faktiskt inte utomhus. Framförallt inte hos surgrannens som bor tjugofem meter bort snett över gatan. Hallå hjärncellen!

Förmodligen är det hans huskors till kvinna som har initierat detta. Hon lär vara ett besvärligt stycke sägs det. De två påminner för övrigt om Selma och Lilla Fridolf, bara det att de inte är lika roliga...

Nu har vi försökt få hit en ventilationsgubbe innan semestern, och om detta lyckas lär ju det också kosta pengar. Så bye bye skatteåterbäringen, vi ses kanske nästa år...

Peo, 2009-06-30 kl 08:35

Det sägs ju att en olycka sällan kommer ensam. Sannerligen. Först var det Golfen som tvärt vägrade starta, och nu tycker tvättmaskinen att den skall strejka också. Jag väntar med spänning - vad kommer att krångla härnäst?

Tur i oturen är ju iallafall att man inte är snål av sig. Bärgningen av Golfen in till Piteå - ynka 2,5 mil - kostade oss femtonhundra kronor. Och detta var efter att bilförsäkringen hade gått in, ty annars hade det kostat ytterligare en tusenlapp. Detta gör en milkostnad på 1000 kronor! Snacka om att skära guld med täljkniv!

Hur mycket själva reparationen av bilen kommer att kosta vet jag ännu inte. Där får man väl nästa chock antar jag. Och tvättmaskinsreparatören kommer på onsdag - hur mycket vill han ha? Ingen som vet, ingen som vet. Men som sagt: tur att man inte är snål...

Peo, 2009-06-26 kl 14:55

Sugen på lite mer BestOfBlocket? Okej. Håll till godo:

• Kanin
• Påse sladdar
• Tredjedels travhäst
• Tuppar

Och så förstås denna - kolla spegeln till vänster i bild...

Peo, 2009-06-25 kl 14:08

Bilskrälle. Surhink. Just nu är jag inte glad på min Golf som vägrar starta. Den är död som en sill i saltlake.

Problemen började egentligen redan förra veckan då jag först märkte att den var lite svårstartad. Då hade den stått stilla några dagar så jag reagerade inte över det. På tredje försöket hoppade den igång, och så var den saken ur världen.

Igår skulle jag ta den igen. Startmotorn drog runt, motorn började tända - sedan inget mer. Spelade ingen roll vad jag gjorde. Gav ingen gas, gav lite gas, gav mera gas... Stendöd. Jag svor, resignerade och tog Skodan istället.

Idag laddade jag upp batteriet - man vet ju aldrig - men till ingen nytta. Golfeländet vill absolut inte starta. Så nu blir det bärgning till bilverkstad på måndag. Fast den borde ju hellre demonteras, malas ner till atomer och kastas i det evigt brinnande Gehenna... Morr!

Peo, 2009-06-23 kl 20:53

Igår var vi upp till Haparanda för vårt årliga IKEA-besök och den obligatoriska inköpsrajden på finska sidan gränsen.

Från IKEA fick vi med oss smått och gott, bland annat ett runt litet bord att ha mellan fåtöljerna i biblioteket. Björkfärgat och fint står det nu på plats. (Jag är otroligt händig med att sätta ihop möbelbyggsatser, blir faktiskt själv alldeles förvånad. Kalla mig gärna Snickar-Peo. Men be mig aldrig snickra en fågelholk, då rämnar fasaden...)

Finnarna fick släppa till rågbröd, sockerskorpor, tjärpastiller, leverkorv, mjukost, öl... Jag inser nu att det låter nästan som en beskrivning av Stora Tabberaset från Emil i Lönneberga. Men so what, när man ändå är i Finland måste man ju passa på att handla. Idag har jag således ätit tjärpastiller så att tänderna svartnat och jag själv är alldeles genomimpregnerad. Gun-Britt brukar ibland kalla mig för "tjurskalle", men nu kan hon även kalla mig "tjärskalle". Det bjuder jag så gärna på.

På hemvägen svängde vi in på ett ställe i Sangis där man säljer militärt överskott, typ kläder, terrängbilar, blåslampor och sådant. Jag försökte intressera hustrun för en äldre kanon som stod parkerad utanför, men hon ville inte lyssna på det örat. Ja se fruntimmer...

Peo, 2009-06-19 kl 21:18

Dagen har hittills förflutit utan några större utsvävningar. Matjessill med färskpotatis till middag, firandet på TV från Läckö slott. Andefattigt? Inte alls. Kvällen är ännu ung och mycket kan hända... Glad Midsommar, du som läser!

Peo, 2009-06-17 kl 19:30

Strax skall vi äta säsongens första jordgubbar. Uj uj uj vad gott det skall bli. Jag riktigt känner hur saliven samlar sig innanför mungiporna. Mmmm...

Peo, 2009-06-13 kl 13:01

Nu bekräftat: fartkameror kan orsaka olyckor. Dessutom är de fula och onda. Usch.

Peo, 2009-06-11 kl 08:32

Myggtider i Rosvik. Normalt sett brukar det inte vara så väldans mycket mygg här, men i år har de små liven blivit fler. Det är konstigt med tanke på att sommaren varit ganska torr hittills. De behöver ju vatten för att föröka sig. Men nu har de tydligen hittat någon regnvattentunna att ha sexparty vid. Kanske rentav våran egen?

Jag hatar myggor. De är insektsvärldens Al-Qaida. Surrar irriterande innan de attackerar. Och inte nog med att de slörpar i sig blod utan tillåtelse - som tack ser de till att betten kliar långt efteråt. Man kan bli tokig för mindre.

Nej, en sak är säker: myggorna måste dö. Jag skall hälla diskmedel i regnvattentunnan så att myggbebisarna drunknar. Så kan jag stå där leende och titta på när de sakta sjunker mot botten. "Die, I tell you, DIE! Moahahahaha!"

Först skall jag bara klia mig på benen... Och armarna... Och kroppen... Och benen igen...

Peo, 2009-06-07 kl 18:00

Vi har idag gjort vår demokratiska plikt genom att rösta i EU-valet. Nu är det bara att luta sig tillbaka och se hur det går. Resultatet lär nog inte bli som jag skulle vilja, men jag har åtminstone gjort mitt. Synd bara att inte alla andra har lika kalasfina åsikter som jag :-)

Peo, 2009-06-05 kl 08:02

När sjätte juni fick officiell status som svensk nationaldag var jag den förste att applådera. Äntligen, tänkte jag, får vi en blågul dag till att fira vårt eget land och vår egen kultur. Äntligen en dag för det svenska!

Därför är det desto mer ledsamt att se vad nationaldagsfirandet nu har blivit: ett stort mångkulturellt pajaseri. Visst viftas det med svenska flaggor och sjungs nationalsång, men samtidigt skall allt det främmande hyllas, allt det icke-svenska. Här i Piteå, till exempel, kommer det att bli både thailändsk tempeldans och "afro power dance" under nationaldagsfirandet. Vad i hela friden har det med Sverige och svensk kultur att göra?

Själv bojkottar jag därför alla officiella, politiskt korrekta firanden som sker imorgon. Det får bli en stilla hemmadag istället. Men jag lovar att skänka en tacksamhetens tanke till alla de generationer av svenskar som genom svett och blod format vårt land. Deras liv får inte ha varit förgäves!

Peo, 2009-06-04 kl 21:43

Ytterligare några sköna annonser hittade på BestOfBlocket:

• Pressbänk
• Chinchilla
• Kartong och frigolit

Folk äro lustiga...

Peo, 2009-06-03 kl 14:51

På www.bestofblocket.se finns många roliga gamla Blocket-annonser samlade. Än så länge har jag bara hunnit titta på en bråkdel av dem, men här mina favoriter hittills:

• Till salu: 57 lamm
• Till salu: Klonk
• Efterlyst: Snigeln Nisse
• Erbjudes: Flöjtunderhållning

Underbart!

Peo, 2009-05-30 kl 22:27

Nu är sommaren här på allvar. Fönstren står öppna och i den varmfuktiga kvällsluften hänger en tung, söt doft av hägg. Klockan är halv elva men ännu är det nästan dagsljust ute. Snö och vinter och minusgrader känns väldigt långt borta. Det är härligt att leva!

Peo, 2009-05-28 kl 18:53

Gert Fylking och Robert Aschberg promenerar från Ystad till Haparanda för att samla in pengar till kampen mot prostatacancer. Alltihop dokumenteras i deras blogg på Aftonbladet med bilder och kommentarer. Och idag, kan man tänka sig, idag passerade de igenom vår kära by. De blev klart imponerade, det märker man: Robban tog foton både av vilda blommor och en mjölkpall. Håhåjaja. Turistinvasion väntar i sommar.

Peo, 2009-05-23 kl 18:27

Kära hustrun har flytt hemmet: hon är nu nere i Skellefteå för att ha ett rendez-vous med sångarkamrater från tonårstiden. Hon var lite nervös innan hon åkte, detta med tanke på att hon inte hade träffat dem på flera decennier. Men i skrivande stund sitter hon nog och smörjer kråset och skrattar gott åt gamla minnen. Det kan hon gärna göra - här hemma är det så lugnt och skönt så :-)

Peo, 2009-05-22 kl 22:34

Bild på Cecilia Hagen och Nicke Nyfiken
Lika som bär, eller hur? Journalisten Cecilia Hagen och tecknade apan Nicke Nyfiken ser ut att vara stöpta i precis samma form. Ganska sött. Apan måste dock sägas ha en pluspoäng i jämförelse med murveln: han är inte avlönad av Expressen. Det tyder på stor intelligens. Duktig Nicke!

Peo, 2009-05-17 kl 19:40

Storfavoriten Norge tog helt överlägset hem segern i ESC. Dessutom blev resultatet klart några minuter efter midnatt, och då hade datumet hunnit slå om till den syttende mai. Norska hjärtan klappade nog ett par slag extra då. Jag säger bara "Kjempeflott - beste gratulasjoner til Norge!"

Kul också att Island och Azerbadjan kom tvåa och trea. Vårt eget stackars bidrag gick dock inget vidare. Ack ack ack. Men jag tror nog att opera-Malena tar det med fattning. Hon verkar ju ha båda fötterna på jorden. Bättre lycka nästa gång!

Peo, 2009-05-16 kl 16:14

Vi laddar nu för kvällens final i Eurovision Song Contest. Det finns en liten, liten chans att Malena Ernman tar hem det hela, men förmodligen blir det ändå inte så. Norrmännen och deras fiolgutt är starkt favorittippade, inte minst av dem själva. Betänk dock att högmod går före fall. Själv tror jag mer på Island eller Azerbadjan - eller rättare sagt: jag gillar dessa bättre. Så förmodligen är det väl något helt annat bidrag som vinner istället. Vid midnatt vet vi...

Peo, 2009-05-08 kl 22:00

Klockan 20:40 blev jag 47 år gammal. Grattis till mig. Kommer närmast att tänka på den klassiska psalmen Vi går mot döden vart vi går. Så sant, så sant. Men ännu finns det lite liv kvar i gubben...

Peo, 2009-05-07 kl 22:54

Tyske String-Emil tycker om att visa upp vad han har. Det hela blir oerhört komiskt:

Till String-Emils hemsida

Speciellt gillar jag bilden där han nästan bränner paketet på de levande ljusen :-)