Hänt & tänkt

Detta är inte en blogg, snarare en enkel dagbok. Här får du glimtar från vårt dagliga liv och sporadiska tankeverksamhet. Läs och förundras!

Föregående · 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 · Nästa

Peo, 2009-11-19 kl 08:00

Onsdagar är våra mathandlardagar. Således var vi till ICA Öjebyn igår kväll. Eftersom det drar ihop sig till advent och (snart) lucia så hade vi bestämt oss för att baka lussebullar nu till helgen. Och när man ändå håller på så kan man ju lika gärna baka en större sats. Fyra påsar saffran skulle det gå åt till baket. Men... Det visade sig vid kassan att just detta saffran hade blivit rent okristligt dyrt. Priset för en påse: 32,90 kr. Det hade gjort 132 spänn bara i saffranskostnad! Så nu blir det halv sats och brödransonering istället. Och ett lussefirande i knapphetens tecken. Stackars oss.

Peo, 2009-11-11 kl 11:54

Ser att Arbetsförmedlingen i Luleå söker två stycken "miljöstrateger". Jaha, nu vill också den myndigheten vara med och röra i präktighetsgrytan. Men glöm inte det gamla talesättet att "ju fler kockar, desto sämre soppa".

Jag tycker att AF borde koncentrera sig på att vaska fram jobb istället. Men det är kanske för tråkigt och för svårt? Så då får vi arbetslösa klara oss bäst vi kan medan AF roar sig med annat. Ack ja...

Peo, 2009-11-09 kl 16:00

Enligt info som gått ut från Norrbottens Läns Landsting (NLL) så skulle vi rosviksbor vaccineras idag. Tid och plats: kl. 14-19 på byns Folkets Hus. Finemang! Jag kom dit klockan tre, alltså efter bara en timme. Då var vaccindoserna redan slut. Eller rättare sagt: de som fanns skulle ges till barnen istället.

Till en by med runt tvåtusen invånare hade man tagit med endast tvåhundra doser. Hallå hallå! Mattekunskaperna inom NLL kan inte vara så bra...

Så nu sitter jag här med resta borst och grymtar för mig själv. Ovaccinerad och grinig. Tyck synd om mig.

Peo, 2009-11-04 kl 12:58

Blod har utgjutits på våra golv. Igår kväll var vi nämligen iväg och köpte oss en halv kalv. (Japp, den var död vid tillfället.) Och när vi sedan bar in kartongen så bildades en lång röd rand från garaget till köket. Ganska äckligt såg det ut. Men köttet, det var prima. Nu gäller det bara att komma på vad man gör med ovanligheter såsom märgpipa och kalvrulle...

Peo, 2009-10-30 kl 08:25

Snart Allhelgona igen. Bra. Men därmed också Halloween. Dåligt.

Det är knappast någon hemlighet vad jag tycker om alla dessa skräckungar som far fram och terroriserar hederligt folk. Lymlar, det är vad de är. Men det kan väl inte bli annorlunda när tidningarna proppar deras små huvuden fulla med monsterpyssel och recept på benrangelgodis. Givetvis uppbackade av handeln med alla sina orangefärgade annonser. Till och med EM-möbler annonserade i dagens tidning med Halloweentema. Undrar hur det låter i deras butiker nu: "Får det lov att vara en spöksoffa i år kanske? Jaha - nattsvart eller blodröd? Kanske med ett chickt spindelnätsmönster?"

Nej, gott folk, Halloween kan de gott behålla för sig själva därborta i Utriket. Här i Sverige behövs det icke!

Peo, 2009-10-23 kl 14:36

För bara en stund sedan i Borlänge sattes fars aska ner i jorden. Jag var inte där. Det känns konstigt.

Jag hade funderat både länge och väl på om jag skulle åka ner, men bestämde mig till slut för att stanna hemma. Själva urnnedsättningen tar ju inte lång tid, max tjugo minuter. Resan ner och hem, däremot, skulle ha tagit sammanlagt 24 timmars effektivt resande. Plus att det skulle ha kostat runt femtonhundra kronor i bensin och minst lika mycket i logi. Det vore inte rimligt. Skälen för att stanna hemma var alltså goda. Men konstigt, det känns det lika förbaskat...

Peo, 2009-10-18 kl 08:56

Släktforskning är en oerhört intressant hobby. Har man väl en gång börjat så kan man inte sluta. Själv har jag hållit på sedan i somras och släktträdet växer för var dag.

Jag hade kanske förväntat mig fler sensationer bland mina anfäder och -mödrar. Kriminella, adliga eller folk med udda yrken. Det har till exempel ryktats om en präst i släkten på fars sida. Hittills har jag dock inte hittat någon.

Däremot kryllar det av drängar, pigor och torpare. Några smeder, någon skomakare. Ett och annat fattighjon. Hårt arbetande och oftast hederliga människor som levde och dog i tysthet. De hette sådant som Nils Persson, Stina Olsdotter, Anders Andersson och så vidare. Ibland är det svårt att skilja dem åt.

Ett udda yrke har jag i alla fall hittat bland förfäderna. Det var en man, min farmors mormors farfar, som jobbade som salpetersjudare.

Salpeter användes vid svartkrutstillverkning och var därför viktigt för krigsmakten. Utvinningen skedde genom att man kokade urin-indränkt stalljord. För att kunna samla in jorden hade salpetersjudarna rätt att bryta upp böndernas stallgolv om så skulle behövas. Dessutom var bönderna tvungna att hålla med mat och logi så länge arbetet pågick. När detta sedan var klart fick bönderna själva fylla på med ny jord och lägga nya golv i stallen. Det var ju inte populärt, förstås, och salpetersjudarna kallades hånfullt för "pissgubbar"...

Det är bra att veta varifrån man kommer, eller hur? :-)

Peo, 2009-10-14 kl 10:27

Peos språklåda: Om man säger "rackare" på skånska så blir det "raggare". Oumbärligt vetande för den som reser söderut!

Peo, 2009-10-09 kl 21:47

Snart kommer våran postnisse att bli förvånad. Vi har bestämt oss för att flytta brevlådan från den ena sidan av infarten till den andra. Dessutom blir både lådan och ställningen utbytt. Anledningen till detta är att vår nuvarande låda, monterad på en spinkig stolpe, lutar med säkert femton grader. Den är ful och bucklig och locket ramlar av ibland. Dags för nytt alltså.

Gun-Britt svängde in och köpte en brevlådeställning nu i veckan, och om allt går enligt planerna skall vi åka till K-Rauta och skaffa själva lådan nu i helgen. Sedan kan jag sitta på måndag och kika bakom gardinen när postisen tappar hakan i stum beundran :-)

Peo, 2009-10-05 kl 07:40

Någon har pudrat utomhuset med snö. Usch och fy. Då är det rattmuff på som gäller.

Peo, 2009-10-03 kl 22:31

Vi hade garderobsrensning idag, jag och kära hustrun. Det var helt nödvändigt. Rörorna i våra respektive garderober påminde mest om någon krigszon i Mellanöstern.

Det visade sig att många, många gamla plagg hade legat och krympt av sig själva. Visst är det konstigt? Måste vara dålig kvalitet på dem. Importerat skräp.

Nu är det iallafall ordning och reda bland kvarvarande kläder. De få tröjorna och byxorna äro travade i prydliga högar. Strumporna ligger hoprullade i trådbacken och kalsongerna ser nästan nystrukna ut.

Skall man våga hoppas på att det är samma ordning om ett par månader?..

Peo, 2009-09-28 kl 22:59

Hemma igen. Gårdagens bilfärd norrut genom Sverige gick bra och helt utan incidenter. Det mest dramatiska som hände var en nykterhetskontroll utanför Falun, men apparaten indikerade bara apelsinjuice så det var lugnt.

Annars har det varit ett par riktigt bra dagar nere i Borlänge. Att gå på begravning var förstås inte så roligt. Däremot var det kul att träffa alla släktingar som jag inte sett på år och dag, syskonbarn och kusiner.

Nu när man själv håller på att bli äldre känns det som att det här med släkten blir allt viktigare. Plötsligt inser man hur mycket man har missat tidigare. Tankar om släktträffar och liknande börjar dyka upp i hjärncellen. Får se om det blir mer än tankar...

Peo, 2009-09-23 kl 13:11

Imorgon bär det av ner till Borlänge. Först blir det begravning på fredag, sedan bouppteckning på lördag. Plus att bilen skall packas med diverse ärvda saker. På söndag åker vi hem igen. Sedan lär det dröja innan jag kommer till Dalarna nästa gång...

Peo, 2009-09-09 kl 19:27

Tidigt i morse fick jag veta att far nu har gått bort. Han avled i sömnen helt stilla. Alldeles oväntat var det ju inte, men ändå väldigt tråkigt. Jag minns något som han sa efter att hans föräldrar hade gått bort, nämligen hur konstigt det då kändes att själv tillhöra den äldsta generationen. Jag förstår hur han menade.

Tack för allt, pappa, och ha det bra där på andra sidan. Vi ses igen så småningom.

Gun-Britt, 2009-09-07 kl 18:18

I kväll är det dags igen för körövning. Vi kommer den 7 november ha en konsert som vi valt att kalla för ”filmcocktail” där vi kommer att sjunga allt från Gene Kellys sång ”I¨m singing in the rain till ”Summer Nights” hämtat ur filmen Grease.
Efter att ha ätit middag satt jag en stund och tränade lite på de sånger vi ska öva på ikväll. Efter min lilla sångstund som jag tyckte gick relativt bra sa jag med hänvisning till käre maken ”visst lät det bra”. Svaret från honom kom snabbt och löd ”njaee” med ett snabbt tillägg ”men det blir säkert bättre sedan”
Kan bara konstatera att från honom kommer det bara sparsamt med uppmuntran. Hå hå ja ja, livet är hårt för oss artister :-))

Peo, 2009-09-05 kl 17:41

Den tunga, mjuka doften av surströmming hänger ännu som ett varmt och gosigt täcke över vår enkla boning. Här har festats: potatis, purjo, dill, smör, suring och bröd har givit de mest delikata klämmor man kan tänka sig. Jag gnuggar mig belåtet på lilla magen. Livet är underbart.

Peo, 2009-08-31 kl 19:29

Dryga åttio mil senare och äntligen hemma. Undras just hur bra, eller snarare dålig, bilförare man är mot slutet av en sådan färd? Det vill man kanske inte veta... Men det gick vägen denna gången också. (Oj! Vitsigt utan att jag tänkte på det!)

Enda incidenten uppstod när en virrpanna i Örnsköldsvik gjorde fel i rondellen. Blinkade vänster men körde ändå rakt fram. Ojsingen bojsingen, så gör man inte.

Nu har jag iallafall intagit horisontalläge med lilldatorn på magen. Fötterna är befriade från strumpor och skor, hustrun är iväg och sjunger, allt är lugnt och stilla. Nog är det som ordspråket säger: Borta bra men hemma bäst!

Peo, 2009-08-29 kl 23:14

Det börjar dra ihop sig till hemfärd för min del. På måndag åker jag uppöver igen om inget oförutsett händer. Farsan har ju fortfarande sina bättre och sämre dagar, men han har åtminstone börjat äta lite grann. Jag tror inte att han tänker ge upp än på ett tag. Hoppas jag kan besöka honom till nyår också.

Idag har jag varit in på Biltema och köpt flyttkartonger. Tre tar jag med mig hem. De innehåller några böcker, en tavla (femtiotalsklassikern "Fiskargubben"), en gratängform, ett par vaser plus lite andra prydnadssaker. Ett par stora badlakan. Och så vägguret som tillhört farmors far och mor. Det uret fick de i lysningspresent 1893. Nu, över hundra år senare, funkar det fortfarande. Inget kinesiskt skit där inte.

Planerna för söndagen? Hälsa på hos far innan jag åker. Sätta en bukett blommor på morsans grav. Packa det jag kan inför resan. Kanske röja lite i dataskåpet här. Helt sysslolös lär jag inte bli...

Gun-Britt, 2009-08-26 kl 19:26

Kära mannen börjar nog tänka där han är i Borlänge på talesättet "När katten är borta dansar råttorna på bordet" eller man kanske skulle säga "...dansar kära hustrun på bordet".
Vad gäller råttor och möss har jag genomgått en traumatisk händelse. Jag gick i tredje klass och en dag tog en klasskamrat, tror han hette Claes, med sig sina två vita möss. I ett obevakat ögonblick la han dessa möss på mitt huvud, jag skrek och skakade på huvudet och mössen hamnade på golvet. Minns inte om de överlevde fallet. Jag har förträngt detta. Allt sedan dess avskyr jag gnagare. Usch och fy!!

Peo, 2009-08-26 kl 16:24

Ny rapport från Borlängefronten: Farsan är bättre idag igen. Han har till och med ätit en halv portion korvgryta med mos. Inte illa!

Igår hade vi vårdplanering med honom. Liksom tidigare vill han flytta till eget boende på sjukhem. Tillbaka till lägenheten vill han inte och det visste vi redan. Nu ligger han som bäst och grunnar på vilka saker han vill ha med sig. Det bevisar ju åtminstone att han inte har tappat livsgnistan. "Köttet är svagt men anden är villig" kunde man kanske säga...

Själv röjer jag vidare i hans lägenhet. Var iväg med några kassar böcker till Pärlan i Gustafs, en kristen hjälporganisation om säljer begagnade saker billigt. Det känns bra att lämna grejorna just dit eftersom vi själva varit där och fyndat många gånger genom åren.

Kära hustrun ringer varje kväll och tycker att jag borde komma hem snart. Det förstår jag. Förmodligen åker jag hem i början av nästa vecka. Hon behöver någon som styr upp hennes normlösa leverne ;-)

Gun-Britt, 2009-08-26 kl 15:12

Sedan onsdag förra veckan är jag gräsänka. Äkta mannen är i Borlänge eftersom svärfar blivit dålig.
Något som jag tycker är bra med att vara gräsänka är när man ska gå och sova för natten och som i mitt fall – jag slipper använda öronproppar för att stänga ute det oljud som kommer ur äkta mannens strupe. Oljudet brukar i vardagslag kallas för snarkningar eller som mannen hellre vill kalla det – trygghetsljud.

Nu när han är borta passar jag även på att äta och göra som jag vill. Peo tycker bl a inte om ädelost men jag tycker det är väldigt gott, så jag har passat på att tillaga en kycklingrätt med ädelostsås. KANONGOTT!!!

I går afton var jag iväg med mina arbetskamrater på räkfrossa med båten Laponia som startar från norra hamn i Luleå. Vädergudarna var med oss. Strålande aftonsol, ljumma vindar och trevlig underhållning på båten gjorde att det hela blev väldigt trevligt.
På lördag är det inplanerat en lunch med mina barndomsvänner. Vi kommer att träffas på Thai Garden i Piteå. Ser fram emot detta.

En annan sak som jag nu kan göra när han är borta är att jag kan sitta och sjunga för att träna in alla de sånger som Rosvikskören kommer att ha på sin konsert 7 november på Accusticum.. Ingen hänsyn behöver tas. Så jag sitter vid köksbordet och trallar på av hjärtans lust. För när han är hemma är jag hänvisad till bastun för att öva. Hm, jag undrar varför??
Ja, ja, det är i alla fall väldigt roligt att sjunga… tra la la la la la……….

Peo, 2009-08-24 kl 00:45

Igår åkte syster Birgitta och Kaj-Ove tillbaka hem till Skåne. Det har varit trevligt att ha dem på besök. Kanske träffar jag dem rätt snart igen, men då är det antagligen i samband med begravning...

Farsans hälsa varierar nu mycket från dag till dag. Igår var han förhållandevis pigg, idag (söndag) tröttare. Men han var iallafall vaken nog för att vilja ha till sig en CD med Johnny Cash att lyssna på. Det skall han självklart få.

För min egen del har dagen mest inneburit arbete: röjning av mors och fars lägenhet. Jag började lite försiktigt med att strimla gamla räkningar och annat i pappersväg. Hittills har det blivit nio (!) kassar med pappersstrimlor.

Det känns lite konstigt att plocka med deras saker, särskilt eftersom farsan fortfarande lever. Och beslutsvåndan: Vad skall sparas? Vad skall slängas? Vad skall ges bort? Vem vill ha vad? Nu har vi barn i och för sig fått fria händer med detta, men ändå - rätt känns det inte...

Peo, 2009-08-21 kl 16:44

Ny dag, nya upplevelser. Vi - alltså jag, Birgitta och Kaj-Ove - var in en sväng för att hälsa på far igen. Nu var han betydligt tröttare än senast. Det verkar vara mycket upp och ner för honom. Vi gjorde besöket ganska kort så att han fick andas i fred med sin apparat. Får se hur han mår imorgon.

I övrigt har vi varit riktigt kulturella och besökt en av Dalarnas största turistfällor: Carl Larsson-gården i Sundborn. Till och med den guidade turen gick vi. Riktigt intressant. Jag gillar gamle Calle. Skulle faktiskt kunna tänka mig att ha något av honom intatuerat på ryggen. Men aj och oj! Stor smärta och många penningar! Får nog tänka igenom detta...

Peo, 2009-08-20 kl 23:02

Som en kymmiboll kommer jag tillbaaks till dej, hei-hi-hei-hei! Nu är jag i Borlänge igen. Fick telefonsamtal i tisdags eftermiddag om att far mådde sämre och kunde avlida i princip vilken natt som helst. Det var bara att packa ner det nödvändigaste och dra iväg nästa morgon.

Nu idag har jag varit in och hälsat på honom, men jag tycker spontant att han var bra mycket piggare än jag hade trott han skulle vara. Känns inte riktigt som ett akut läge. Och det är ju bra. Han är seg, farsan. "En seimann" som de säger på norska. Om han sedan kunde äta riktigt också, inte bara dricka näringslösning.

Från Skåne kom syster Birgitta och hennes Kaj-Ove bilande upp för att besöka honom. Det var på tiden att far och dotter fick återförenas, såhär femtiosju år senare. Och även att systrarna Birgitta och Evy kunde träffas. Inget ont som inte har något gott med sig...

Peo, 2009-08-18 kl 07:50

På TV gör de just nu reklam för filmen "Skotten i Knutby". Jamen asså hallå ba! Hur bra kan den vara egentligen? Karlar i kjol? McFossmo? Jag tror jag står över...

Gun-Britt, 2009-08-14 kl 15:36

Peo, min kära man, har sagt att gårdagen var en historisk dag. Det var den dagen hans kära hustru, alltså jag, inte tittade på TV en enda gång. Då kanske vän av ordning funderar anledningen till denna historiska dag.
Jo, då kan jag berätta att jag i söndags så smått började släktforska på min pappas sida. Snacka om att bli biten av något som jag i min vildaste fantasi inte ha trott mej kunna bli. Men nu är det så. Det är bara att konstatera faktum. Jag tycker att det är SÅ roligt.
Det gör inget att jag känner att jag blir frustrerad och suckar högt och ljudligt över dåtidens präster vars handstil ibland i det närmaste är obegripligt att läsa.
Den enda nackdelen är att tiden går så fort när jag sitter framför datorn att jag inte kommer i säng rimlig tid för att orka upp för att fara till jobbet.

Nu stundar helgen och jag kan forska på. Yippie!!!

Gun-Britt, 2009-08-07 kl 09:10

Snart har jag avverkat min första arbetsvecka efter semestern. I måndags. som var första arbetsdagen, gick det hur bra som helst att vakna till väckarklockan som ringde så glatt. Piggt steg jag upp. Kan ju bara säga att ju längre veckan har gått, har det bara blivit tyngre och tyngre och jag har inte alls stigit upp med ett leende på mina läppar då den förskräckliga ljudmarodören sätter igång. Förstår inte vad det kan bero på. Kan det månntro bero på att jag inte kommer mej för att gå till sängs i vettig tid. Så det känns verkligen bra att det är fredag idag och att helgen stundar så att jag får sova ut lördag och söndag. Jag behöver verkligen vila för det är väldigt arbetsamt att stiga upp tidigt varje morgon speciellt när Peo får fortsätta att sova.

Vill samtidigt passa på att lovorda den värmepump som vi har och som vi nu under dessa varma dagar kan med ett enkelt tryck på fjärrdosan kan koppla om så att den nu fungerar som en härlig luftkonditionering. En helt fantastisk apparat som bidrar till att jag inte behöver transpirera när jag är hemma utan jag kan vara den sköna svala kvinna som jag så gärna vill vara. Trevlig helg!

Peo, 2009-08-05 kl 11:38

Dagarna rullar på. Igår blev farsan sämre igen och fick åka in på lasarettet. Nu får han syrgas, antibiotika och näringslösning. Hoppas att det sätter fart på gubben igen. Jag är dock hela tiden beredd på att åka ner dit med kort varsel - man vet ju aldrig...

I övrigt kan jag berätta att släktforskning är jättekul! Men många Andersson, Olsson osv blir det. Min farmors far, till exempel, hette Anders Andersson. Hans far hette också Anders Andersson. Och hans far, i sin tur, Anders Andersson. Vad fadern i generationen före hette, det vet jag inte än, men han måste ju iallafall ha hetat Anders i förnamn... Inte undra på att farmors far bytte efternamn till Vahlström istället :-)

Peo, 2009-07-31 kl 13:20

En semester går så fort, så fort. Nu, hemma i Rosvik igen, har jag just gått första ronden mot den fyra veckor förvildade gräsmattan. Schwettigt! Det är nästan så att gräsklipparen flyter ovanpå snarare än att tugga sig igenom. Men man får väl glädjas åt den biologiska mångfalden istället...

Peo, 2009-07-28 kl 15:40

Surpluttar kan dyka upp var som helst i vårt avlånga land, det är alldeles tydligt. Vi var nyss till Norra Griftegården för att sätta blommor på min mors och brors gravar. Eftersom kära hustrun har dåliga knän så parkerade vi inne på kyrkogården, på en parkering strax invid gravkapellet. Detta har aldrig varit något problem tidigare.

På en bullrande och osmort gnisslande åkgräsklippare for en svettig karl runt och tittade lömskt på oss. När vi kommit tillbaka till bilen efter att ha gjort första del-etappen kom den ondögde dit med sin klippare, stannade motorn och lät bistert meddela att "vi ser ogärna att man parkerar på kyrkogården." Våra förklaringar om hustruns onda knän hjälpte föga. Nu var det fråga om principen. Här skulle ingen komma och ha åsikter, det var bara att följa reglementet. Precis så sa han i och för sig inte, men det var den tydliga andemeningen. Dock: vi struntade i hans gnölande och gjorde färdigt det vi skulle.

Jag funderar på att skriva till kyrkogårdsförvaltningen och föreslå en charmkurs för deras anställda. Naturligtvis måste personalen ha rätt att säga till när de tycker att något är fel, men man kan ju framföra det på olika sätt. Surpluttens sätt skapade bara misstämning och irritation. Dåligt.