Hänt & tänkt

Detta är inte en blogg, snarare en enkel dagbok. Här får du glimtar från vårt dagliga liv och sporadiska tankeverksamhet. Läs och förundras!

Föregående · 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 · Nästa

Peo, 2010-05-08 kl 18:29

Klockan 20:40 i Herrens år 1962 föddes en liten pojke på Borlänge BB. Han var lika ful och skrynklig som alla andra nyfödda. Skrek gjorde han också. Men det har han slutat med. Nu skriver han istället. Här.

Tack alla ni som har grattat under dagen! Alla övriga kan passa på att pricka in datumet i almanackan till nästa år ;-)

Peo, 2010-04-30 kl 14:58

I kväll kommer det att eldas och sjungas vårsånger runt om i vårt vackra land. Detta efter en kall dag med snöfall. Just här i Rosvik kom det iofs inte så mycket, men jag hörde att i Abborrträsk hade de fått två decimeter blötsnö. Under sådana omständigheter är det lätt att hålla vårkänslorna i schack. Men ändå: Glad Valborg på er alla!

Peo, 2010-04-25 kl 11:02

Å voffo händer det inget på Hänt och Tänkt? Svaret är enkelt men tvådelat. För det första är jag en väldigt lat person. För det andra har jag just köpt mig en rolig leksak: en handburen liten radio som är en kombination av kortvågsmottagare och polisradioscanner. Den är hemskt underhållande. Så de senaste dagarna jag har pillat med att lägga in diverse intressanta frekvenser i den lilla raringen. Nu kan jag - förutom polisen - också höra Piteå Taxi, gaggande radioamatörer samt bangårdspersonal vid Munksunds pappersbruk... Så nu vet ni :-)

Peo, 2010-04-14 kl 21:28

Nog är det väl märkligt... När vi var fattiga och behövde pengar som mest, då var inga banker intresserade av att ha kontakt med oss. Men nu - när vi har lite pengar sparade - NU är de minsann ivriga att ringa. Senast i eftermiddags var det en kvinnsperson från Sparbanken Nord som hörde av sig. Hon ville bjuda in mig till information och rådgivning om olika investeringsmöjligheter. Men hon fick nobben. Dög jag inte förut så behöver de inte besvära sig nu heller. Fantomen är hård mot de hårda.

Peo, 2010-04-03 kl 23:38

I dessa dagar bör man sända en tacksamhetens tanke till dem som producerar alla äggen vi äter, dvs. hönorna. Se här en artikel från Borlänge-Tidningen där min systerdotter Anette visar upp några befjädrade vänner.

Peo, 2010-04-01 kl 06:59

Det börjar närma sig påsk. Idag jobbar kära hustrun bara halv dag, och sedan har hon fyra dagar ledigt. Nästan som en minisemester. Vi har inget speciellt planerat annat än att besöka svärmor på söndag. I övrigt blir det väl äggätande och tv-tittande kan jag tro. Och, för min del, fortsatt släktforskande.

Många barn kommer snart att klä sig till påskkärringar, både flickor och pojkar. Jag kan stoltsera med att vara släkt med en mansperson som gillade att klä ut sig till "kärring" året om: den beryktade stortjyven Lars Molin, mer känd som Lasse-Maja. Min morfars morfars far var kusin med honom. Så man har ju att brås på. Själv kommer jag dock inte att klä ut mig, inte ens nu till påsk. Tråkiga jag ;-)

Peo, 2010-03-26 kl 16:44

Mina nya favoriter är ett gäng tyskar med fett i håret. The Baseballs gör rockabilly för 2000-talet. Lyssna själv:

Chasing Cars | Hot'n'Cold | Umbrella

Ujujuj - det är så bra så att man blir alldeles knottrig!...

Peo, 2010-03-18 kl 08:05

Nu på morgonen fick vi se våra två älgkompisar bakom huset igen. Mamman gick lugnt och betade av våra björkar. Kalven, däremot, for runt som en tok med bakåtstrukna öron, hoppade, skuttade, slog med klövarna i snön så att det skvätte om det. Jag trodde först att han var arg, men antagligen var han bara lekfull på älgkalvars vis.

Kära hustrun tvekade ifall hon skulle våga åka till jobbet just då, så jag stod vakt på baksidan och kollade att hon riskfritt kunde ta sig ut. Det gick bra. Älgarna brydde sig inte, de lade sig ner och vilade istället.

Det är synd om alla 08:or och andra stadsbor som aldrig får uppleva så'nt här!

Peo, 2010-03-14 kl 08:56

Jaha, då var Melodifestivalen avklarad för denna gång. Den traditionella schlagern tycks vara död. Nu är det RixFM-pop som gäller. Kommersiellt, utslätat, anonymt. Bland de tio finalisterna fanns, enligt min mening, ingen självklar vinnare. Det har varit mycket snack om att Darin, Salem Al Fakir och Erik Saade hade såå bra låtar. Eh? Voffo då?

Mina egna finalfavoriter - i brist på bättre - var istället Timotej med sin folkmusikdisco "Kom". Eller möjligen Pernilla Wahlgrens "Jag vill om du vågar", tävlingens enda traditionella schlager. Men dessa båda hade inte vidare stor framgång: Pernilla kom sist(!) och Timotej slutade typ fyra. Vann gjorde istället docksöta Anna Bergendahl med sin ballad "This is my life". En låt som snabbt lär bli söndertjatad i reklamradion. Själv kommer jag inte att köpa CD:n.

Nej, det är bara att konstatera: Melodifestivalen var bättre förr - ju förrare, dess bättre...

Peo, 2010-03-06 kl 23:41

Så sant som det är sagt: "Även invandrare kan vara rasister"

Intressant att detta är en ledare i Expressen, som ju annars är en av mångkulturens varmaste förespråkare. Också en blind höna hittar ibland ett korn...

Peo, 2010-03-06 kl 14:49

Nu ni, gott folk, har vi hittat den där bilen som vi har letat efter så länge: en Kia Sorento 2003. Den är stor och maffig, riktigt manlig faktiskt, och tvåfärgad i blå- och silvermetallic. Feta däck i 75-profil har den också, inga så'na där löjliga gummisnoddar som är moderna nuförtiden. Lättmetallfälgar och lull-lull till tusen. Man får ståpäls bara av att tänka på den :-)

Vår röda Golf försvinner som inbyte. Den har gjort lång och trogen tjänst - ja, i sex år åtminstone - men nu flyttar den alltså till bilhandlaren i Luleå för att söka sig ny husse och matte. Good luck!

Peo, 2010-02-24 kl 16:02

Bjuda på Gevalia när man får oväntat besök? Det är kanske inte alla gäster som skulle uppskatta det. Åtminstone inte dessa älgar - en ko med sin kalv - som nyss besökte oss. Eller nyss och nyss, kalven ligger fortfarande i snön bakom huset och idisslar... Ingen brådska där inte :-)

   

Peo, 2010-02-13 kl 21:55

Oraklet igen. Är det bara jag som börjar bli gammal och gnällig, eller är Melodifestivalen sämre numera? För ikväll kändes det verkligen inte kul. Enda ljuspunkten i det totala schlagermörkret var Kalle Moraeus och Orsa Spelmän, men inte ens den var mycket mer än en femtonwattare. Resten var bara mög: en rap-låt från Balkan, en kolaseg Andreas Johnson, ett läderklätt vulgo, en blöt Eric Saade... Och så en massa sprattelgubbar som inte tillförde något som helst.

Förslag: Förbjud dansare och annan utfyllnad på scenen och satsa på musikalisk kvalité istället. För visst heter det väl fortfarande Melodifestivalen?

Peo, 2010-02-06 kl 22:57

Tjaba! Erat schlager-orakel här. Jag och kära hustrun har nyss kollat in två länders uttagningar till Eurovision Song Contest. Först, naturligtvis, premiären av den svenska Melodifestivalen. Örnsköldsvik fick den något tvivelaktiga äran att husera denna show.

Som vanligt var låtarna i första rundan inte mycket att hurra för. Det är väl därför de skickas till Norrland, eller? För här finns ju bara bonntölpar och lortiga lappar som ändå inte begriper sig på musik. De bättre låtarna, de sparas till sydligare arenor.

Det mesta var alltså skräp. Enda undantaget: Jessica Anderssson. Med en hyfsad ballad kom hon dock "bara" till Andra Chansen. Direkt till finalen gick istället fjortisfavoriterna Idol-Ola och Salem Al Faqir. Gäsp. För övrigt kunde jag konstatera att endast ett av de åtta bidragen sjöngs på vårt eget modersmål. Resten hade utrikiska texter för att man inte skulle begripa hur dåliga de var. Men en vaken nationalist lurar man inte så lätt! Ha!

Sedan blev det dags att kolla in vad norrmännen hade för sig. De hade redan hunnit fram till sin final. Vann gjorde en käck gutt vid namn Didrik. En tonårsflickedröm förstås. Otrolig pipa hade han, killen, men låten var ganska medelmåttig. Det tyckte jag i och för sig förra året också, när vi såg 'an Rybak vinna. Och det vet vi ju hur det gick för honom. Nåväl - i maj får vi se om Didrik lyckas lika bra...

Peo, 2010-01-23 kl 19:05

Vi har varit ut och tittat efter bil, kära hustrun och jag. Vi har länge funderat på att byta ut Golfen mot en stadsjeep med fyrhjulsdrift. Bra på vintern när det är oplogat på vägarna! Så idag gjorde vi slag i saken och for upp till Luleå.

Det var framförallt två bilar som hade fångat vårt intresse: en Hyundai Tucson 05:a och en (större) Kia Sorento 03. Båda hade ett någorlunda hyfsat pris och hade dessutom inte gått så långt.

Vi började med att snabbtitta på Kian - den hade vi höga förväntningar på. Svart, maffig, manlig. Men vi kunde snabbt avfärda den på grund av vanvård. Repor och bucklor vill man ju inte ha redan från början när man byter bil.

Återstod Hyundaien. Den var fräsch och fin och hade bara gått drygt 8000 mil. MEN: farthållare saknades och den dyra servicen med kamremsbyte stod för dörren. Nåväl, vi for ut och provkörde iallafall. Lättkörd var den ju, annat kan man inte säga. Däremot tycker jag att den kändes trång över knäna. En onödigt bred mittkonsoll klämde mot högerbenet hela tiden när jag körde. Det irriterade redan från början. Hur kul blir det efter ett par timmar bakom ratten?

Så tack, men nej tack. Inget bilköp idag. Det fick bli varsin hamburgare istället. Men spaningarna fortsätter...

Peo, 2010-01-06 kl 21:54

För första gången på flera år har vi nu varit på bio, kära hustrun och jag. Filmen - Göta Kanal 3 - var väl sisådär, småtrevlig men inte mycket mer. Sedan åt vi hamburgare på Max. Se där en riktig helkväll i sta'n!

Peo, 2010-01-05 kl 10:36

Ett rikt djurliv har vi här, ingen kan säga något annat. Utanför köksfönstret slåss talgoxarna för att komma åt de godaste nötterna i påsen, vid fröautomaten bredvid väntar blåmesarna på sin tur. Men inte nog med det: när jag nyss skulle fylla på med nya frön så lade jag märke till något stort och brunt på grannens garageuppfart. Det var en halvvuxen älg som stod där och mumsade på buskarna. En annan granne kom samtidigt ut för att hämta sin morgontidning. Han såg älgen - mindre än tio meter bort - ryckte på axlarna och gick in med sin tidning som om inget hade hänt. Man kan tydligen bli blasé på djur och natur också. Själv tyckte jag att det var lite spännande, stadsbarn som jag är :-)

Peo, 2009-12-31 kl 20:45

Här utanför skjuts det just nu i denna stund fyrverkerier. Någons klocka går visst fel :-)

Själva väntar vi till tolvslaget med firandet. Det blir av det lugnare slaget: en skål i Pommac och så tänder vi varsin flygande kinesisk lykta. Inget pang och bom här inte...

Gott Nytt År på er alla!

Peo, 2009-12-30 kl 07:17

Först kom det en halvmeter snö - tjoff! Se'n blev det schwinkallt med tjugofem minusgrader. Jag bara frågar: Var är växthuseffekten?

Peo, 2009-12-25 kl 00:09

Eftersom jag har varit en snäll pojke i år så kom Tompen med tre fina paket: en släktforsknings-CD, en bok om Västerfärnebo (där många av mina förfäder har bott) och ett par värmande sockor. Dessa senare har inte något med släktforskning att göra. Bäst att klargöra det, så att ingen blir förvirrad.

Nu är ögonen trötta. Ojojoj. Pömsa på lilla kudden och natti-natti. Vi ses snart igen!

Peo, 2009-12-22 kl 19:43

Det närmar sig jul, minsann. Granen är klädd och skinkan skall strax griljeras. Utomhuset är inbäddat i fluffig vit snö. Nu börjar snart väntan på tomtefar...

Från oss två till er alla: En riktigt God Jul!

Peo, 2009-12-17 kl 04:40

Jahapp, så var det dags för en förkylning igen! Ont i halsen, täppt i näsan, kan inte sova. Nu är det riktigt synd om lilla mig :-)

Det är för övrigt samma mönster varenda gång: kära hustrun blir smittad på jobbet, får sin förkylning, blir sakta bättre och - tadaa! - så har jag en snuva på gång också. Men det är ju det äktenskapet går ut på, att dela allt...

Peo, 2009-12-10 kl 21:24

Igår var jag iväg till Norrfjärden och blev vaccinerad mot svin-influensan. Det gick med en väldig fart. Inte kändes det något heller. Man blir nästan misstänksam: kan en så mesig spruta verkligen ha någon effekt? Men jag får väl lita på den svenska sjukvården :-)

Peo, 2009-12-06 kl 21:15

Kära hustrun har just färdigställt en tjälknöl - uj uj uj va' go' den blev! Mer sådant!

Gun-Britt, 2009-12-04 kl 09:35

Hittade en länk som handlade om numerologi. Mitt lyckonummer är 2.

Siffran Två:
Du är en person med stark intuition som har en naturlig ådra för artisteri och kreativa arbeten. Problem med att hitta vänner har du inte då du är en vänlig, hjälpsam och fredlig person som är lätt att tycka om. Du älskar att ha mycket folk omkring dig och det är hos dig de roligaste festerna äger rum. Du avskyr att vara ensam. Ännu en positiv egenskap hos dig är att du har lätt för att känna medlidande. Detta kommer kanske att leda till att du i framtiden engagerar dig i humanitära frågor.

Trots uppskattningen du får från vännerna har du det lite svårt med självkänslan och självförtroendet. Ibland kan det hända att du hittar på små vita lögner för att dölja dessa. Du har även svårt att fatta beslut och sedan hålla dig till dem.

När det gäller kärlek är du den som drömmer om den eviga förälskelsen. I val av partner gör det ingenting om denne/denna har samma intressen för det konstnärliga som du men han/hon får absolut inte vara en soffpotatis.

Tvåor regeras av månen och färgerna som passar dem bäst är olika gröna nyanser, naturfärgat och vitt.

Peo, 2009-12-02 kl 11:48

Dagens utpust: Golfen gick igenom besiktningen utan anmärkning. Inget sades om det knackande ljud som hörs från framvagnen. Konstigt. Men bra.

Peo, 2009-12-01 kl 09:16

Vintern har kommit till Rosvik. Helt plötsligt har vi flera centimeter snö och några grader kallt. Hög tid för Tomten att dubba renarna med andra ord.

Jag har varit iväg med Skodan till besiktningen. Den gick igenom helt utan anmärkningar. Inte illa för en bil som har gått nästan 28000 mil, eller hur? Och imorgon är det Golfens tur. Det kan bli mer spännande...

Gun-Britt, 2009-11-30 kl 13:30

Sitter och funderar på varför män oftast har så svårt att hitta olika saker. Minns när jag var barn och bodde hemma tillsammans med mamma och pappa.

Pappa kunde leta efter viktiga papper som han förlagt och inte kunde hitta. Då gick han alltid till mamma och frågade om hon hade sett dessa viktiga papper. Som oftast hade hon inte det, men oftast var hon den som hittade dessa papper genom att lyfta tidning efter tidning eller papper efter papper. Genom att göra så, hittade hon det pappa letade efter. Hon brukade påpeka lite irriterat att man inte hittar det man söker genom att titta i taket eller att viktiga papper inte kommer fram genom att man bara tittar. Med andra ord – man måste söka aktivt.

Likaså är det hemma hos oss. När Peo förlagt något, som ex i förra veckan, då han ringde till mitt jobb för att fråga om jag visste vart han lagt sina glasögon. Naturligtvis visste jag inte det, jag föreslog olika platser i huset som glasögonen ev kunde ligga på, hade han ofta till svar att han inte har något minne av att han lagt dem på just det stället. Nu hittade han sina glasögon i sitt nattduksbord. Att de av olika anledningar var längst in och att han inte tittade där vet jag inte, men av detta så måste jag konstatera att män måste vara gjutna i samma form. För de söker inte ordentligt utan de bara tittar sig runt. Jag påpekade lite lätt att vill man slippa söka efter glasögonen är ju att man har dom på sig.

Konstaterar bara sådan far sådan make. Go eftermiddag!

Gun-Britt, 2009-11-29 kl 11:29

Igår så satt jag och tittade igenom en massa foton som jag haft liggandes i en korg. Bland dessa kort hittade jag kort som min pappa tagit från en släktträff 1984 i Finnträsk vi hade på farmors sida. Till denna släktträff kom pappas kusin Kurt med familj som bor i Amerika.

Jag började fundera om Kurt eller hans fru Carol fanns med på Facebook. Jag började söka efter dessa två och fick en träff på Carol. Jag mailade till henne och fick snabbt ett svar tillbaka att hon var denna Carol som jag letade efter. Så jätteroligt att ha fått kontakt med den släkt man har ”over there”. Så nu blir det dags att scanna in foton så jag kan skicka dessa till Carol. Sedan en annan sak som är bra är att jag nu måste fräscha upp den skolengelska jag har instoppad i bakhuvudet.

Gun-Britt, 2009-11-27 kl 22:18

Imorse inträffade ett fenomen när jag stod vid brevlådan för att ta in Piteå Tidningen. När jag lyfte på brevlådelocket så såg jag att tidningen som borde finnas där inte fanns där, men ändå likafullt så stoppade jag ner handen. Så nu har jag under dagen funderat lite på varför jag stoppade ner handen i brevlådan fast jag med egna ögon sett att det inte fanns någon tidning. Hm…. Ja, detta tål att fundera på…