Hänt & tänkt

Detta är inte en blogg, snarare en enkel dagbok. Här får du glimtar från vårt dagliga liv och sporadiska tankeverksamhet. Läs och förundras!

Föregående · 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 · Nästa

Peo, 2007-12-29 kl 23:47

Ibland blir jag otroligt nostalgisk av mig. Jag har just suttit och läst en bok jag fått i julklapp. Den heter passande nog Nostalgiboken, och skildrar 50- till 80-talen i ord och bild. För mig är förstås 60- och 70-talen de mest intressanta. Tänk bara på barndomens trampbilar, Lego och Top Hat - glassen alltså, inte herrtidningen. Och senare, i tonåren: moppeåkning, tjuvrökning och så Top Hat igen. Vilka minnen.

Just det där i tonåren stod det inte så mycket om i boken. Det beror säkert på att författarna är kvinnor, och de är ju inte riktigt som vi... Men bra ändå! (Snygg parering, eller hur?) En sak är i alla fall säker: det var bättre förr. Ju förr dess bättre.

Gun-Britt, 2007-12-29 kl 19:17

Ja, nu så har mamma anlänt. Hämtade henne vid busstationen i Piteå tidigare idag. Bussen som hon åkte med var ca 15 minuter försenad. Anledningen till att tidtabellen inte hölls tror jag beror på att det var så väldigt många resenärer som skulle åka med bussen. Det blir nog lätt förseningar när det är storhelg på gång.

Sonen är också här. Mamma ville att han skulle komma så att hon skulle få träffa honom. Han stannar bara några dagar. Han kommer att åka hem nyårsafton för att fira in det nya året med sina kompisar. Go`kväll...

Peo, 2007-12-28 kl 18:21

Nu är katten Gustav hemma igen efter ett dygn på sjukhus. Han har tydligen varit ganska ilsk mot veterinärerna, men dropp har han i alla fall fått. Någon diagnos har han däremot inte fått. Han verkar dock piggare nu, så det kanske bara var något tillfälligt. Nästan tretusen kostade äventyret. Huvva.

Gun-Britt, 2007-12-28 kl 13:18

Sista arbetsdagen för i år, sedan stundar 9 dagars ledighet... Hur skönt kommer inte det att bli.... I natt har jag sovit gott. Att få sova utan öronpropp känns inte helt fel.

Idag ska jag åka o handla det som kommer att behövas inför nyårshelgen. Mamma kommer för att fira tillsammans med mej. Ska passa på, då hon är hos mej, att be henne göra palt. Det är så längesedan jag ätit den palten som hon brukar göra. Ska bli såå gott.

Peo, 2007-12-27 kl 21:57

Katten Gustav, mina föräldrars ögonsten, har blivit sjuk. Han slutade äta och dricka igår kväll, och inte blev det något när han gick på lådan heller. Däremot har han lagt ett par kräklor på mattan i tamburen. Han är sig inte riktigt lik, stackarn. Så nu ikväll var vi iväg med honom till djursjukhuset i Falun där de hade jouren. Eftersom han visade tecken på uttorkning så ville de gärna behålla honom över natten för att kunna ge honom dropp. Vi får hoppas att han frisknar till. Fortsättning följer.

Peo, 2007-12-27 kl 12:37

Nu blir det konsumentinfo: Som jag skrev den 23:e så hade jag beställt en julklapp till hustrun från en välkänd nätbutik. Butiken ifråga heter CDWOW. På sin hemsida hade de utlovat leverans före jul om man bara beställde innan ett visst datum. Själv hade jag lagt min order redan den 7:e december och betalat i förskott. Men kom det någon CD innan julafton? Icke. Och det återstår ännu att se när den behagar dyka upp. Enligt ett mejl avsänt 19:e december (alltså 12 dagar efter beställningen!) hade CD:n just skickats. Den beräknades komma fram om 7-10 dagar från detta datum räknat...

CDWOW kommer inte att få några fler order från mig, och jag kommer inte heller att rekommendera dem till vänner och bekanta. Ska man köpa musik eller film så är det mycket bättre att handla hos CDON, som levererar blixtsnabbt - ofta från en dag till nästa. Något dyrare, men de håller åtminstone vad de lovar!

Gun-Britt, 2007-12-27 kl 08:26

Första arbetsdagen av två efter jul innan nyår stundar....... Här på jobbet är vi nu på morgonen endast tre tappra personer som ska försöka hålla ställningarna. Jag vet att det ska komma några till, men de kommer senare under dagen.

Jag är lite trött. Det känns som jag inte sovit särskilt bra under natten. Om det beror på att Peo är borta eller om det är för att jag somnade i fåtöljen då jag satt o tittade på TV låter jag vara osagt. Have a nice day…

Peo, 2007-12-26 kl 21:31

Efter 82 mil och dryga tolv timmar på vägarna har jag anlänt till mina föräldrar i Borlänge. Nog var det skönt att äntligen komma fram. Visserligen har jag inget emot att köra bil, men allt har ju sina gränser... Nu skall jag sova. Natti natti!

Gun-Britt, 2007-12-26 kl 12:31

Idag är det Annandag Jul och Peo har just ringt från Docksta. Han har stannat där för att äta lunch för att sedan fortsätta till Borlänge för att hälsa på sina föräldrar samt fira nyår där. Denna gång valde jag att inte följa med eftersom jag ville att mamma skulle komma hit och fira nyår tillsammans med mej.

Jag kommer att jobba torsdag och fredag och sedan är jag ledig och börjar inte om att jobba förrän den 7 januari. Skönt kommer det att bli... Ha dé bra... Vi hörs…

Gun-Britt, 2007-12-24 kl 11:31

Idag är det julafton. De känslor man hade inför denna dag då man var liten vill inte riktigt infinna sig. Undrar varför??

I dag kommer vi att åka till min mamma i Skellefteå för att fira jul. Men först åker vi förbi kyrkogården i Finnträsk för att tända ett ljus och sätta på pappas grav. Det är 11 år sedan han gick bort. Jag saknar honom väldigt mycket. En älskad pappa, som var hjälpsam och väldigt mån om att man skulle ha det bra. Jag tror att han sitter i sin himmel och tittar ner och tycker att hans dotter nu lever ett bra liv tillsammans med en man som hon älskar väldigt mycket och är lycklig tillsammans med. God Jul!!

Peo, 2007-12-23 kl 11:51

Imorgon är det julafton. Det skulle man inte kunna tro. Det är ont om både snö och riktig julstämning. Men almanackan talar sitt tydliga språk, så det är bara att böja sig för fakta.

Min julklapp till Gun-Britt beställde jag i god tid hos en känd nätbutik. Klappen har ännu inte dykt upp. Just nu kan jag av förklarliga skäl inte säga så mycket mer, men om några dagar skall jag minsann avslöja vilken butik det rör sig om. Darra av skräck, alla försumliga handelsmän!

På schemat idag står både julstökliga och andra aktiviteter: slänga plåtburkar, tvätta kläder, snygga till rent allmänt. Och så baka saffransskorpor och tekakor. Eventuellt göra knäck. Laga mat förstås. Klä granen. Och, och, och... Nej, nu blev det jobbigt känner jag. God Jul på dig i alla fall, du som läser detta.

Peo, 2007-12-20 kl 22:28

Vi har blivit med digital-TV här hemma. Telia erbjöd oss ett år helt gratis och utan förbindelser, så vi bestämde oss för att prova. Det innebär att vi nu har några nya kanaler att se på. Mest spännande är för min del de olika Discovery-varianterna och Animal Planet. Sedan har det tillkommit en del skvaller-, musik- och sportkanaler också, totalt ointressanta. Men det är ju som sagt gratis...

Peo, 2007-12-16 kl 19:45

Min äkta hälft har förlupit hemmet: sedan i förmiddags är hon iväg och sjunger julsånger med kören. Just i detta nu lär hon befinna sig i Rosviks kyrka, där de ger sin sista konsert för i år. Misstänker att det är knökfullt med folk som vanligt.

Själv ligger jag behagfullt utsträckt på sängen under en spinnande katt och en bärbar dator. Från köket doftar nybakt bröd. Snart är det måndag. Livet är underbart.

Gun-Britt, 2007-12-13 kl 12:48

I dag är det Lucia. Började denna dag med att titta på Luciafirandet som var från Mora. Duktiga ungdomar sjöng olika julsånger. En sång tyckte jag var så väldigt fin. Ska undersöka närmare vad den heter och vem som skrivit den. Kanske vi i kören kan ha den i vår julrepertoar? Ska i alla fall ge förslaget om denna sång till vår körledare.

Sedan när jag kom till jobbet bjöds det på kaffe, lussebulle och pepparkaka i Landstingets matsal. Stränga order om att vara där i tid för kl 8.30 skulle det bli luciasång. Så stämningsfullt och vackert sjöng de som var med i luciatåget. När man själv sjunger i kör är det alltid så roligt att få höra när andra sjunger. God fortsättning på dagen...

Peo, 2007-12-13 kl 08:30

Äntligen Lucia! Det här tycker jag är en av årets absolut vackraste högtider. Mer stämningsfullt än nu kan det knappast bli: vitklädda änglafigurer med glitter i håret, klingande toner i vinternatten, doften av kaffe och pepparkaka - och alla ljusen!

Jag pallrade mig upp ovanligt tidigt idag för att titta på SVT:s lussefirande från Zorn-gården i Mora. Mycket trevligt och stämningsfullt, även om jag saknade den traditionella versionen av Staffan Stalledräng. Allt måste tydligen göras om numera. Det är lite synd. Dock har jag en DVD med klassiska tv-serien Kråkguldet, och där sjunger man luciasångerna på det "gamla" sättet. Får väl titta på den som ett komplement till nutidens lussande, gammal stofil som jag är...

Peo, 2007-12-08 kl 10:17

Marie Picasso vann Idol 2007 och wailandet firar nya triumfer. Jag blir bara så trött.

Något annat som gör mig trött är den pågående miljöpaniken som breder ut sig likt ett muterat virus. Ord som "miljövänlig" och "klimatsmart" står mig upp i halsen. Inte därför att jag har något emot en god miljö utan därför att människor är så otroligt lättledda och okritiska i sitt tänkande. Klimatförändringar är ju inte något nytt fenomen precis. Istider och värmeböljor har alltid avlöst varandra utan människans inblandning.

Media gnuggar händerna eftersom de svartaste rubrikerna säljer bäst. Politikerna gnuggar också händerna: det är nu helt legitimt att i miljöns namn skruva upp bensinskatten ytterligare några snäpp. Mer klirr i statskassan. Men vi som får betala hela kalaset, vi gnuggar inte händerna. Om några år står vi där med skyhöga bensin- och elpriser, samtidigt som klimatförändringen rullar vidare alldeles utan vår hjälp... Lurad, Svensson.

Gun-Britt, 2007-12-07 kl 19:13

Äntligen fredag och full fart mot helgen som Gert Fylking brukar säga. Denna helg kommer att bestå av brödförsäljning i morgon lördag och julsjungeri på söndag.

Brödförsäljningen är för körens räkning. Vi kommer att sälja hembakat bröd på julmarknaden på Royal här i Rosvik. Ett bra sätt att få in lite pengar till körkassan. Mitt bidrag är limpor som Peo bakat idag. Han är helt suverän på att baka matbröd. Av bara farten så gjorde han ett Laponiabröd som vi ska ha till oss själva. Ett mycket gott matbröd måste jag säga.

På söndag sjunger kören på EFS Norrfjärden. Det är vår hyresbetalning för körövningarna vi har på måndagkvällarna.

Men först så inleds helgen med att titta på finalen i IDOL. Spännande att se vem som kommer att vinna. Blir det Marie eller Amanda???? Ja, om några timmar så kommer det hela att vara avgjort. Lev o må!!!

Peo, 2007-12-06 kl 09:10

Jag använder fortfarande näsvidgaren Nozovent, eftersom min lagvigda tycker att den faktiskt hjälper mot snarkningarna nattetid. Mådä. Men de två senaste nätterna har jag varit med om ett mystiskt fenomen: Jag har satt in vidgaren som vanligt innan jag somnat, men senare under natten upptäckt att den inte längre suttit kvar. Och inte så att den har råkat ramla ur av sig själv - nejdå, den ligger prydligt upplagd på nattduksbordet. Det är bara det att jag inte alls minns att jag har tagit ut den... Tydligen gör jag detta i sömnen utan att vara medveten om det. Ändå är jag så pass redig att jag lägger vidgaren på sin plats. Känns lite skrämmande. Vem vet vad jag mer kan ha för mig sovande?

Peo, 2007-12-04 kl 15:23

De på Försäkringskassan har det inte lätt. Och inte vi som är beroende av dem heller. På bara några få dagar har jag nu blivit tvungen att kontakta dem två gånger angående fel som uppstått i samband med mitt aktivitetsstöd.

Första gången gällde det en försenad utbetalning. Om man sänder in sin närvarorapport den 11:e i månaden så skall man ha sina pengar senast den 27:e. Om allt fungerar, alltså. Det gjorde det inte nu senast. Jag hade skickat in min rapport som vanligt, den hade tagits emot och registrerats som vanligt - men pengarna dök inte upp. Inte den 27:e, inte den 28:e. Vid det laget var jag såklart ganska orolig, varför jag ringde upp FK:s kundtjänst. Efter några försök och 20 minuter i telefonkö kom jag så äntligen fram till en handläggare. Tydligen var det något större tekniskt fel som inträffat, och några pengar skulle jag inte kunna få förrän fyra dagar senare. Ridå. Där satt vi med en bunt räkningar som skulle betalas innan månadens slut. Tur i oturen att vi hade Gun-Britts lön att betala iväg det viktigaste med!

Pengarna fick jag igår, måndag 3:e december, och då kunde resten av räkningarna betalas iväg. Allt frid och fröjd? Icke. Idag tisdag kom ett beslut från FK om att min dagsersättning skulle sänkas till 223 kr/dag, dvs den minimiersättning som gäller om man inte är medlem i a-kassan. Själv har jag alltid varit noga med allt sådant, så jag blev förstås häpen. Ok, nytt samtal till FK. Först fyra misslyckade försök p.g.a överbelastad kundtjänst, sedan en kvart i telefonkön. Orsak till beslutet? Teknikstrul igen.

Kan inte någon skicka in ett virus i FK:s datasystem och radera bort hela sk-ten? Så måste de börja om på ny kula med ett system som faktiskt fungerar...

Peo, 2007-12-02 kl 15:33

Idag var vi till Norrfjärden och firade gudstjänst. Som vanligt på första advent var det mycket folk i kyrkan. Kören fanns på plats, och även några extra musikanter med fiol och trumpeter. Klang och jubel i Herrens hus! Det var härligt att få sjunga alla de gamla julpsalmerna man minns sedan barndomen: "Bereden väg för Herran", "Hosianna Davids Son" osv. Det är inte alltid jag sjunger vackert, men jag sjunger ju i alla fall...

När vi kom hem plockade jag fram julkrubban, och Gun-Britt satte igång med att baka saffransskorpor. Det luktar gott minsann. Nu är det snart jul igen!

Gun-Britt, 2007-11-30 kl 15:05

Jooodåååå, nosringen fungerade.... till en början. Somnade och sov så gott, men allteftersom natten fortskred så blev ljuden från min äkta hälft allt högre och högre..... Tänk, jag kan inte förstå hur han kan åstadkomma sådana ljud, han som är så go´ och lågmäld..... Men det är ju inte meningen att man ska förstå allt här i världen.....

Peo, 2007-11-30 kl 10:09

Mina misstankar besannades: nosringen fungerade inte. Någon som vill köpa en nästan oanvänd Nozovent för en billig penning?

Gun-Britt, 2007-11-29 kl 23:03

Att ha en snarkande man bredvid sig i sängen och få nattsömnen störd är inte det allra bästa. För när det gäller snarkningar så är min ömme make helt unik. Han klarar av att snarka i alla de sovställningar han kan komma på. Att jag sedan måste peta i honom och säga till på skarpen att han ska vara tyst hjälper inte. Han fortsätter och snarkar på för glatta livet. Så att få tyst på honom är inte lätt.. Därför gjorde jag slag i saken idag efter jobbet och köpte denna plastmojäng på apoteket och enligt texten på förpackningen så ska denna lilla nosring kunna hålla snarkande män tysta under natten. Är fundersam... för finns det verkligen någonting som kan få mannen jag lovat att älska i nöd och lust att inte snarka???... Hmmm.... det återstår att se...Rapport kommer ..... Go´natt o sov gott!!!

Peo, 2007-11-29 kl 18:14

Kära hustrun har gett mig en nosring. Egentligen är det en liten näsvidgare som skall förhindra snarkning, men när den är instoppad ser den faktiskt ut som en nosring. Hustrun skrattade rått när jag satte in den på prov. Själv kände jag mig som tjuren Ferdinand.

Jag är skeptisk till funktionen hos denna lilla manick. Genom att vidga näsborrarna skall luften färdas lättare ner i lungorna, och därmed skall snarkningen avta. Hmm. Jag snarkar ju mer i svalget än i näsan, så jag förstår inte hur denna plastbit skulle kunna göra någon skillnad. Vore väl bättre att köra ner den i halsen istället. Men ok, jag provar. Få se om jag över huvud taget kommer att kunna somna med den. Fast det kanske är det som är meningen - att man skall hållas vaken? Då snarkar man ju inte...

Peo, 2007-11-25 kl 16:07

Gårdagens vampyrfilm var väl sisådär. Inte blev jag speciellt rädd i alla fall.

Idag har jag kollat ytterligare en inspelad rulle, "Ghosts of Mars". Det skulle vara en blandning av skräck och sci-fi, alltså den perfekta kombinationen för mig. Men ack! Inte var den mycket att glädjas åt! Ett gäng töntar sprang runt och sköt gruvarbetare som blivit besatta av marsianska spöken. Ja, det var precis lika fånigt som det låter. De slemma gruvarbetarna såg mest ut som voodoo-dyrkare beväpnade med spjut och knivar. Mycket pang-pang och blod hela tiden, och detta ackompanjerat av någon sorts hårdrock i bakgrunden. Verkligen inget för mig. Filmen får bara en enda guldhjälm av fem möjliga. Och då är jag ändå generös.

Gun-Britt, 2007-11-25 kl 00:09

Min käre make behövde inte övertala mej att dela upp arbetet med gardinerna. Jag kom fram till det alldeles själv att de "nya" gardinerna i vardagsrummet sätter vi upp imorgon. Nästa helg är det dags att ta fram adventsljusstakarna, julstärnorna och byta gardiner i köket och göra julfint... Jobbigt, men det kommer att bli så fint....och mysigt.

Efter att ha bytt gardiner i 3 av rummen här hemma gjorde vi något alldeles onödigt..... Vi for till Lösviktshuset i Norrfjärden för att köpa godis... Hade i sinnet att inte köpa FÖR mycket godis, men det försvann så fort jag kom in på affären... Det blev 7 hg godis!!!!.... Nu efter att ha ätit en del (det finns fortfarande kvar godis i min påse) säger jag bara, usch, fy och tvi.....är rent ut sagt äcklad........Att jag aldrig lär mej.... suck.....

Annars så håller jag på att fundera ut vad jag ska säga då jag ska presentera "Julen är här" och "En stjärna lyser så klar"...då kören ska ha sin julkonsert i Öjebyn.... Jag har inte riktigt kommit på orden, men de kommer sakta men säkert..... Den hulda hustrun säger tack och go´natt

Peo, 2007-11-24 kl 13:56

Min hulda hustru står just nu och stryker gardiner ute i grovköket. Själv väntar jag på det oundvikliga: att gardinerna skall sättas upp. Ingen favoritsyssla precis, men jag måste erkänna att det är trevligt med ombyte ibland. Ska försöka få henne att dela upp arbetet. Man måste ju inte göra allt idag, eller hur? Jag har nämligen en film att se på video, en vampyrfilm som gick inatt. I like vampire movies. Yes, I'm a big fang of them!

Peo, 2007-11-20 kl 12:46

Vi har fått ett tivoli på gatan. Inte ett riktigt ett, men det ser nästan ut så. En av våra grannar har satt upp en väldigt kulört ljusslinga ute i trädgården, och den lyser i alla regnbågens färger på amerikanskt vis. Jaja - det är ju tur att människor har olika smak.

Peo, 2007-11-16 kl 22:22

Det är minsann inte ofta jag är fyllechaffis, men ikväll har jag faktiskt den tvivelaktiga äran. Ett mindre antal lätt berusade damer skulle och skall transporteras till Piteå t o r. Ja, de var i och för sig inte berusade på ditvägen, men jag skulle nog tro att de kan vara en aning glada på väg hem senare ikväll. Min kära hustru har tagit med sig hela två starköl att förgylla aftonen med, så hon kanske blir riktigt oredig. Eller nej, troligen inte...

Peo, 2007-11-15 kl 17:23

Det är mycket nu - men positivt: För tredje gången har jag idag blivit "farfarbror" eller vad det kan tänkas heta. Min brorson Tomas och hans Madeleine fick nämligen en liten dotter, en liten Wilma, på Falu BB för en stund sedan. Och detta på samma dag som min mor Annie fyller 75 år. Vilken oslagbar födelsedagspresent för henne... Grattis till er alla!