Hänt & tänkt

Detta är inte en blogg, snarare en enkel dagbok. Här får du glimtar från vårt dagliga liv och sporadiska tankeverksamhet. Läs och förundras!

Föregående · 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 · Nästa

Peo, 2013-09-08 kl 10:23

Idag vankas nya äventyr. En fast punkt på programmet blir att besöka Västerfärnebo kyrka för att eventuellt hitta något spår av min farfars morfars farfars far, vice pastorn Carl Johan Avelin. Han levde 1716-1779. Med lite tur kan det finnas en sten eller gravhäll kvar...

Men innan dess blir det förstås brakfrukost på hotellet!

Peo, 2013-09-07 kl 21:07

Tillbaka på hotellet efter dagens kusinträff i Sala. Vilken härlig dag det har varit! De flesta av mina kusiner har jag inte träffat på över fyrtio år, så nog hade vi en del att tala om. Hoppas nu att det inte dröjer fyrtio år ytterligare innan man träffar dem nästa gång.

Extra roligt var det gemensamma besöket till farmors och farfars gamla stuga i Ransta. Den nuvarande ägaren blev nog lite paff när plötsligt elva personer kom knatande på den lilla skogsbilvägen fram dit - men han fann sig snabbt och lät oss gå runt och kolla var vi ville. Det var sig nästan helt likt sedan jag var liten. Bara farmor och farfar fattades...

Peo, 2011-04-03 kl 18:38

Har just förpackat och fryst in tjugo kilo nötfärs. Oj vad mycket god mat det kommer att bli så småningom!

Peo, 2011-03-26 kl 21:07

Just i denna stund är det World Earth Hour, timmen då hela världen ska släcka lyset och vara lydiga små miljöalarmister. Här på Varvsvägen är det i stort sett helt mörkt bortsett från någon enstaka fönsterlampa. Grannarna hukar huttrande i sina hålor. Men hos OSS är det ljust, varmt och trivsamt. Mörksens makter får gå någon annan stans - här låter vi lamporna lysa, som en fyr för alla vilsna nattvandrare!

Peo, 2011-01-29 kl 11:52

Läste i Aftonbladet om en könsneutral förskola där man bytt ut orden "hon" och "han" mot det neutrala "hen". Jag säger bara det: Vilken jävla idioti! Ursäkta min svenska, men här är den faktiskt befogad...

Så går det när kommunister, feminister och annat löst folk får hållas.

Peo, 2011-01-28 kl 21:11

Mitt under "På spåret" gick jag in i köket för att hämta ett paket jordgubbsglass, och fick då syn på en gammal bekant i mörkret; det var vår halvtama älg som gjorde visit hos grannen mittemot. Ett kärt återseende. Jag misstänker att vi lär ses fler gånger innan vintern är slut :-)

Peo, 2010-12-31 kl 15:43

Och nu, med endast några timmar kvar av 2010: Gott Nytt År!

Peo, 2010-12-23 kl 22:45

Tänk att det redan är dan före dopparedan... Otroligt. Men God Jul på er alla! :-)

Peo, 2010-10-17 kl 13:16

Imorgon måndag börjar det spelas in film här i Rosvik; den ska visst heta "Någon annanstans i Sverige". Medverkande blir Helena Bergström och - förmodligen - Mikael Persbrandt.

Men wow lixom! Tänk om man går in på Konsum och så bara krockar man med typ Gunvald Larsson i köttdisken... Tanken svindlar :-)

Peo, 2010-10-01 kl 08:51

Här dunkar det i fönstren var och varannan minut. En flock med småfåglar flyger kors och tvärs, helt utan plan, och en del av dem kraschar mot våra fönster. Bara den senaste kvarten har det varit tre träffar och minst ett dödsfall: en gråbrun liten stackare med gult längst ut på stjärten som ligger framför köksfönstret...

Det är som om pipparna vore fulla. Men inte kan väl rönnbären vara jästa redan??

Peo, 2010-08-20 kl 16:18

På onsdag är KIA:ns dagar räknade. Då lämnar den Varvsvägen för sista gången, och på dess plats kommer sedan en Opel Vectra kombi att stå. Så går det när man krånglar och har sig.

Peo, 2010-08-08 kl 20:50

Nu har vi lagt ut några bilder från Skåne-semestern. Klicka på "våra fotoalbum" i menyn till vänster!

Peo, 2010-07-31 kl 20:36

Det har varit tyst lite längre än vanligt på Hänt och Tänkt. Hustrun och jag har nämligen varit bortresta under semestern, bland annat till Skåne:

Dag 1 (den 13:e juli) for vi hemifrån på förmiddagen. Etappmålet var Söderhamn, där vi tänkte övernatta inför vidare färd söderut. Det visade sig snart att vår nyreparerade KIA inte ville vara med riktigt. Den tappade fart i uppförsbackarna, och när vi kom neråt Höga Kusten märktes det ju extra tydligt. Något var uppenbarligen fel. Vi svängde in vid vårt vanliga vattenhål, baren i Docksta. Där började vi jaga runt efter tänkbara verkstäder. Först försökte vi i Örnsköldsvik. Där kunde de tyvärr inte göra något p.g.a. hög arbetsbelastning i kombination med semesterlediga mekaniker. Jag uppmanades ringa till KIA i Kramfors istället. Men där var det samma visa: semestertider. Fick förslag om två verkstäder i Sundsvall. Dit var det drygt femton mil att köra. Ett klart icke-alternativ alltså. Ringde åter till Ö-vik, som då lovade att ta emot bilen för senare reparation.

Så vi körde tillbaka de fem milen och lämnade vår bil hos verkstaden. Sedan skaffade vi hyrbil från AVIS, en Ford Focus kombi, lastade om vårt resebagage och kunde åter ställa in siktet mot Söderhamn. Vi tänkte inga snälla tankar om KIA:n just då, det kan jag lova.

Dag 2 for vi från Söderhamn ner till Kallinge. Det var varmt ute, riktigt varmt. Ibland fungerade bilens AC, ibland inte. Väl framme i Kallinge fick vi så känna på RIKTIG värme. Det var säkert en tjugonio, trettio grader hemma hos Sofia och Pär. Jag trodde jag skulle avlida av värmeslag... Men det gjorde jag alltså inte...

Dag 3, 4 och 5 var vi i Kallinge. Fortfarande hett, men ändå drägligt tack vare ett gäng med bordsfläktar som stod utplacerade på strategiska ställen i bostaden. En av dagarna var vi bjudna på middag till Pärs föräldrar ute på Sturkö. (Mamma Birgit är duktig på att laga mat!) En annan dag besökte vi thai-restaurangen i Ronneby. Där serverar man buffé enligt principen "ät tills du spricker". Rekommenderas. Maten alltså, inte att spricka :-)

Dag 6 for jag och Gun-Britt ner till Ystad och den stuga vi hade hyrt där. Det visade sig vara ett f.d. hönshus som hade gjorts om till sval sommarbostad. När vi kom dit hälsade värdinnan Barbara välkommen genom att ha ställt in en flaska vin till oss i stugan. Nu är vi inga vindrickare någon av oss, så flarran tog vi senare hem till Sofia och Pär. Men tanken var ju god!

Dag 7 påbörjades vår skånska odyssé på riktigt. Första målet blev Glimmingehus, den gamla medeltidsborgen där svartråttor och gråråttor lär ha slagits en gång i tiden. En rejäl stenbyggnad som var högre och smalare än jag hade trott. Här köpte jag två CD med medeltidsmusik. När vi kom tillbaka hade Barbara ställt fram ett fat med söta körsbär från deras trädgård.

Dagen efter höll vi oss "hemma" i stugan. Syster Birgitta och hennes Kaj-Ove kom på besök, så det var en riktigt trevlig dag.

Dag 9 bjöd på utflykt till Sveriges sydligaste punkt, Smygehuk. Där fanns bland annat ett fiskrökeri som serverade baguetter med olika havsbaserade salladsröror. Dessutom till ett rimligt pris, vilket man kanske inte hade väntat sig vid en sådan turistfälla. Kära hustrun och jag satt länge där och njöt, både av räkmacka och av livet i största allmänhet. I bakgrunden sände havet skumkaskader mot den steniga stranden.

Till Ales Stenar hade vi tänkt oss dag 10. Det blev tyvärr inget av med den saken. När vi svängde in på tillfartsvägen visade det sig att parkeringen närmast stenarna var knökfull, så parkeringsvakterna ville ha oss till att stå på en plats längre bort. Det var (som vanligt) brännhett ute, och det skulle ha tagit ungefär en kvart att gå till fots. Så det fick vara.

Istället for vi runt mest på måfå och betittade det skånska landskapet. Det är alls icke så platt som det alltid sägs. Tvärtom tycker jag det var ganska gott om mindre kullar. Men vackert var det: blekgula sädesfält som vajade för vinden mot en fond av gröna lövskogsdungar och blått hav. Just havet tycktes finnas överallt på Österlen. Och de rappade husen, vita och svala i sommarhettan. Där skulle jag vilja bo.

Vår längsta utflykt gjorde vi dag 11, då vi åkte iväg till Malmö för att begapa Turning Torso. Ett säreget bygge. Därefter fortsatte vi till Höganäs och Kullaberg, där jag knatade upp till Kullens fyr. Vidunderligt vacker natur! Dessutom var det roligt att se själva fyren, som ju var med i vinjetten till den gamla TV-serien Kullamannen :-)

På väg ner från berget igen hade man en storslagen utsikt över Mölle. Den orten var tydligen ett syndens näste för hundra år sedan; orsaken var att män och kvinnor plägade bada i havet tillsammans, helt ogenerat, endast iförda baddräkter. Usch då. Men numera är Mölles rykte bättre och orten en gräddhylla för "fint" folk.

Under vår sista heldag i Skåne for vi till Brösarps backar. Där var Skåne verkligen inte platt! Vi besökte också barockslottet Christinehof, en bedagad skönhet till byggnad. Kontrasten mellan den forna prakten och det nuvarande förfallet var mycket spännande. Strax intill låg också resterna av Andrarums alunbruk, men det mesta var rivet. Endast en magasinsbyggnad och några rödrosa slagghögar vittnade om industrin som en gång funnits där.

På söndagen (alltså dag 13) var det dags att lämna ifrån sig stugan. Vi for tillbaka till Kallinge igen och stannade där en extra dag för att betala räkningar och tvätta kläder. På tisdagen for vi sedan upp till Borlänge, där vi tog in på hotell Galaxen.

Jag hade saker stående hemma hos syster Evy, bland annat ett par soffbord efter farsan och morsan. Dessutom tänkte jag lämna över en bunt med släktforskningspapper som jag dragit ut på skrivaren innan vi for. (Tyvärr glömde jag att ta med dessa papper från hotellet. Ibland är jag bra snurrig! Så syrran fick ta dem i hotellets reception dagen efter istället.)

Nåväl, möblerna hämtades upp och stuvades in i hyrbilen. Sedan blev det en natt på Galaxen igen innan färden norröver började.

Dag 17 var en ren bilåkardag. Etappmålet var Örnsköldsvik. Där övernattade vi för att sedan kunna hämta ut vår KIA från verkstaden dagen efter.

Felet på vår bil visade sig vara förorsakat av mekarna vid förra verkstadsbesöket (i Luleå). För att kunna byta vevaxelgivaren måste kamremmen tas bort, och när de sedan satte dit den igen så hamnade den en kugg fel... Inte bra. Men eftersom Luleå-verkstaden gjort fel så slapp vi självklart betala något i Ö-vik.

Efter att ha lastat över allt bagage och arvegods från Forden till KIA:n kunde vi så äntligen styra hemåt Rosvik. Klockan var väl i femtiden på fredag eftermiddag när vi svängde upp på gården framför huset. Drygt fyrahundra mil hade vi då tillryggalagt under arton dagar. Gissa om det var skönt att vara hemma igen?...

Peo, 2010-07-09 kl 08:30

Vi hämtade KIA:n från verkstaden igår. Tydligen var det en vevaxelgivare som behövde bytas. Nu är vi 7000 spänn fattigare, bara sådär. Suck.

Peo, 2010-07-03 kl 11:53

Sverigedemokraterna är fjärde största partiet enligt Sentios opinionsmätning för juni månad. Med sina 5,7 procent är de större än både Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna. Det är högst troligt att SD kommer in i riksdagen efter höstens val, och dessutom kan de mycket väl hamna i vågmästarposition där.

I detta läge har statstelevisionen (SVT) beslutat att SD inte ens skall få vara med i slutdebatten inför valet. Det tycker jag är fel. Självklart skall demokrati gälla för alla, inte bara för dem med "rätt" åsikter. Synd att man själv måste vara med och finansiera censur-TV:n med sina licenspengar!

Peo, 2010-07-01 kl 15:24

I min gamla hemstad Borlänge är det full fart just nu: musikfestivalen Peace & Love pågår som bäst. Men allt är inte roligt. Polisen varnar för campingtjuvar. Ja, det kan man ju förstå att det är ett allvarligt problem. Vad tråkigt det skulle vara för alla de tillresta tältgästerna om det plötsligt kom en tjuv och stal hela campingen. Var skulle de då bo?

Peo, 2010-06-30 kl 20:10

Pratade med KIA-verkstan i Luleå idag. Det var inga roliga besked jag fick. Eller rättare sagt: jag fick inga besked alls. På grund av kraftig underbemanning under deras semester kunde jag räkna med MINST en veckas väntetid, antagligen längre...

Sedan kom nästa motgång: Vår trogna Skoda har fått för sig att krångla den också. Vi har haft problem med ryckningar och tafflig acceleration redan tidigare, men efter senaste reparationen verkade allt vara frid och fröjd. No no! Idag började den rycka igen, och kära hustrun deklarerade alldeles bestämt att hon icke kunde tänka sig att ta Skodan på några längre turer.

Så nu sitter vi här med två bilar, en dåligt fungerande och en icke alls fungerande. Fy sjutton vad man blir trött!

Peo, 2010-06-30 kl 10:54

Nu är målarna färdiga. Huset blev som nytt. Man fröjdas varje gång man ser det! Nu är det bara fräscha hängrännor och stuprör som skall på plats innan hantverkarna helt lämnar oss :-)

Tyvärr blev det också en del oväntade äventyr igår kväll. Vi hade varit in till Piteå och veckohandlat, hustrun och jag. I vanlig ordning avslutade vi med hamburgare på Max drive-in. Vi parkerade och åt. Men när vi sedan skulle åka hemåt igen så visade det sig att bilen - KIA:n - inte startade. Varningslampan för motorstyrning lyste ilsket rött. Och bak i bilen låg matkassarna med frysvaror. Så vi fick helt enkelt ringa efter bärgare åt bilen och taxi åt oss själva. Turligt nog hade vi tecknat assistans-försäkring på bilen bara några veckor tidigare, så detta bör inte kosta oss något i slutänden. Jo, själva reparationen förstås, men inte bärgningen och taxin. Så man får ju försöka se det positivt, även om jag just nu tänker väldigt elaka tankar om KIA-skrället...

Peo, 2010-06-27 kl 15:47

Vårt hus blir allt gråare. Så även i skrivande stund. Jodå, de är här till och med på en söndag, målarna. Inte illa! Det klagas ju ibland över svenska hantverkares arbetsmoral, men "våra" grabbar ligger i som bara den. Om de håller samma fart framöver så dröjer det inte många dagar förrän huset är färdigmålat :-)

Peo, 2010-06-24 kl 22:36

Ofta hör man sägas att Polisen aldrig finns där den behövs. Kanske stämmer det till viss del. Men ibland händer det också att den befinner sig på precis rätt plats vid rätt tillfälle. Som till exempel tidigare ikväll, när kära hustrun och jag var på väg hem efter ett besök i Piteå. På E4, strax söder om Ladrike, blev vi brutalt omkörda av en Hemglassbil. Ja, jag säger brutalt, för det var då en rent vansinnig omkörning som tvingade både oss och mötande trafik åt sidan. Vi ojade oss båda två och hoppades att det skulle vara fartkontroll vid Harrbäckens rastplats, och att den usle skurken skulle fångas in där. Så blev det naturligtvis inte. Ja, "aldrig tar polisen de värsta bovarna" osv.

Några minuter senare blev vi så omkörda av först en bil - i måttlig fart - sedan av ytterligare en, nämligen en silverfärgad Volvo-kombi. Även den omkörningen kändes onödigt forcerad. "Inte konstigt att folk dör i midsommartrafiken" grumsade vi.

Döm om vår förvåning när vi en kilometer längre fram fick se att silverkombin stod inkörd vid vägkanten bakom den vanvettige Hemglass-chauffören. Blåljus blinkade i Volvons bakruta, och en poliskvinna i uniform var just på väg för att läsa lusen av den slemme glassmarodören. Sällan har man väl hört så skadeglada skratt från mig och hustrun! Jag till och med gjorde tummen upp till poliskvinnan, men jag vet inte om hon såg det. En skön upptakt på helgen blev det iallafall.

Glad Midsommar på er alla!

Peo, 2010-06-20 kl 09:38

Sådärja. Prinsessbröllopet avklarat. Kära hustrun gjorde en maratonsittning framför teven - cirka tretton timmar blev det. Det var nog personligt rekord. Själv tittade jag inte mer än tre, fyra timmar sammanlagt. Jag är ju inte lika intresserad som hon av det kungliga. Men för all del: ett sevärt spektakel var det ju. Mycket pompa och ståt, många vackra klänningar. Och inne i slottet, under middagen, en gubbe som gick omkring med stora dammvippan på huvudet. Han skulle behövas bättre här hemma hos oss. Man kanske kunde få låna honom. Undras vilken mejladress hon har, hon Vickan?...

Peo, 2010-06-16 kl 08:51

Vi hade jordskalv här igår kväll. Det skallrade rejält i huset under några sekunder. Inte så att man kände vibrationerna dock, det bara lät. Ungefär som när tvättmaskinen centrifugerar och har obalans... Nåväl, inget hände iallafall. Huset står kvar och porslinet är helt. Det var alltså en Naturkatastrof Light :-)

Peo, 2010-06-13 kl 10:11

En kort sammanfattning av den senaste tidens händelser:

1. Snickaren är färdig med sina uppgifter här hemma. Nästan. Återstår bara en liten trapp som skall snickras ihop och sättas utanför förrådet. Nu väntar vi bara på att målaren skall komma.

2. Vår igelkott har varit synlig ett par gånger. En trevlig krabat som har små puffande ljud för sig ibland. Vi tänker börja sätta ut mat åt honom. Eller henne. Kanske får vi se småkottar snart?

3. Jag är stolt ägare av ett par nya sandaler. Denna typ av skodon har jag icke ägt sedan min späda barndom. Dåtiden sandaler brukade alltid sätta sig snett på fötterna efter en stunds promenad. Dessutom fick man alltid småsten under fotsulorna. Nu har jag köpt ett par som verkar ha en stadigare konstruktion, men med en fjädrande sula. Man riktigt studsar fram. Moon-walk.

4. Gräset frodas som aldrig förr. Bara växer och växer. Visst är det skönt med sommar, men ändå: Usch. Tur att det lugnar ner sig med växandet efter midsommar....

Och så avslutningsvis en länk om EU:s senaste idioti. Kom ihåg att det är val i höst!

Peo, 2010-06-03 kl 15:13

Just nu är en snickare hemma hos oss och hamrar och lever om. Han byter ut delar av träfasaden, och så monterar han bort det gamla sopskåpet. Sedan är det dags för målaren att komma - han skall måla huset grått. Och därefter skall nya hängrännor upp. Dessutom byts det plåttak hos en av grannarna medan en annan målar om för fullt. Så på Varvsvägen är det verkligen ingen byggkris :-)

Peo, 2010-05-30 kl 09:46

Så var då Eurovision Song Contest avklarat för denna gången. Som vinnerska stod en ung och tidigare helt okänd tjej från Tyskland, Lena Meyer-Landrut. Visserligen var hon tippad som en av förhandsfavoriterna, men jag tror nog att både publicum och hon själv blev lika förvånade över att det faktiskt höll ända fram.

Hennes låt var åt det modernt poppiga hållet, en rätt okej öronfyllare typ Rix FM. (Och gissa om den kommer att spelas där - när du har hört den åtta gånger om dagen i tre månader så kommer du garanterat att vara spyless på den.)

Tävlingens allra bästa låt - Hollands - var ju borta sedan tidigare, så själv röstade jag på Danmarks vackra "In A Moment Like This". En underbar låt. Den slutade tyvärr bara på en fjärde plats. Men huvudsaken var ändå att inte något turkgnäll vann. Sådant har jag fått nog av sedan länge...

Peo, 2010-05-29 kl 12:28

Bild på spanske premiärministern Zapatero och Tobbe från Köping
För ganska precis ett år sedan kunde jag konstatera att Cecilia Hagen och Nicke Nyfiken är lika som bär. Nu har jag hittat ytterligare två look-alikes: Spaniens premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero och Tobbe från TV-programmet "I en annan del av Köping". Spooky.

Peo, 2010-05-27 kl 23:17

Ikväll var det dags för andra uttagningen till Eurovision Song Contest. Vi var väl några miljoner svenskar som satt och höll tummarna för att Anna Bergendahl skulle gå vidare till finalen på lördag. Men ack så det sket sig. För första gången någonsin blev Sverige utan finalplats. Och minst lika illa var det att inte min personliga favorit Nederländerna gick vidare - för uj uj uj vicken härlig dansbandsdänga de hade! Tur att man kan lyssna på datorn :-)

Peo, 2010-05-22 kl 19:06

Nu har vi shoppat loss riktigt ordentligt! Vi har köpt allt detta: billig motorolja på Jula, tre blåa plast-trattar på Biltema och två burkar målarfärg på Colorama. Oljan och trattarna äro avsedda för bilbruk. Färgen, däremot, kommer att penslas på huset. Det är två färgprover, två gråa nyanser, som skall appliceras på en härför lämplig vägg. Sedan vankas det ommålning av hela alltet senare i sommar, när vi väl har bestämt oss för vilken nyans vi vill ha. Spännande va? Fortsättning följer...

Peo, 2010-05-17 kl 16:30

Jag har varit till Farbror Tandläkaren. Eller kanske man säger Moster Tandläkaren om en kvinnlig? Jag vet inte. I varje fall hittade hon inget hål. I mina tänder alltså. Men det blir ändå en fortsättning: om exakt en vecka är det dags för tandhygienisten. Moster Tandhygienisten. Hon skrapar sten och mäter fickor. Den som vill vara fin får lida pin...

Peo, 2010-05-11 kl 13:46

Nu var det länge sedan jag puffade för BestOfBlocket. Så då gör jag det nu:

• Symaskin
• Hockey-biljetter
• Borttappade hyllor

Andras olycka kan vara riktigt underhållande :-)